Stavební úpravy

Nebytový prostor

Vložil Marcel (bez ověření), 2. Duben 2013 - 15:57 ::

Dobrý den,

vlastním nebytový prostor v domě s SVJ. Chystám se tento prostor prodat a kupující má problémy s bankou, že v dnešní banka mu neposkytne úvěr na koupi i rekonstrukci bez stvebního povolení.

Jelikož jsem majitel tak musím vše pravděpodobně zařídit sám.

Chtěl bych se zeptat a popřípadě poopravit co vše potřebuji.

Můj názor?

Potřebuju projekt. Tento projekt předám všem majitelům bytů, kteří mi rekonstrukci odsouhlasí ( nebo když mám rekonstrukci za svými dveřmi tak je to jen moje věc?)

Pak s tímto odsouhlaseným projektem zajdu na stavební úřad, kde mi vydají stavební povolení.

převod půdy v S.R.O.

Vložil Raduz, 31. Březen 2013 - 19:39 ::

Dobrý den, mám dotaz zda někdo nevíte jak postupovat s převodem půdního prostoru na jednoho společníka v s.r.o. který si chce do tohoto prostoru realizovat vestavbu a tím zvětšit jednu bytovou jednotku. nemáme zatím žádné prohlášení vlastníka. s.r.o. je vlastníkem celého domu a jsme pouze tři spolčníci.

společníkovi tuto vestavbu umožníme provést, jen potřebujeme radu, jak správně právně postupovat.

Děkuji

solární elektrárna a SVJ

Vložil Karel (bez ověření), 29. Březen 2013 - 11:16 ::

Jeden z vlastníků jednotek má zájem umístit na střechu bytového domu solární elektrárnu. Co je povinen tento vlastník a Společenství udělat, aby nebyly porušeny právní normy ani dotčena práva ostatních vlastníků jednotek (byty a nebytový prostor)

Člen SVJ nechce zpřístupnit stupačky

Vložil Lolek86, 27. Březen 2013 - 12:37 ::

Zdravím,

Máme v SVJ problém. Nedávno jsme se dohodli, že se provede výměna odpadního potrubí (jde o staré litinové trubky) ve stupačkách. Shodou okolností krátce poté nám potrubí popraskalo a teče.

Problém je, že z technického hlediska prý musí s výměnou souhlasit všichni ale jeden z nájemníků s tím nesouhlasí, neboť má stupačky zazděné.

Poptával jsem se na problém v okolí a odpověď byla vždy stejná: výbor SVJ to musí dát při nejhorším k soudu. Výbor sice nájemníkovi skrze právníka poslal dopis, ale tím jeho snaha skončila, navíc předseda výboru rezignoval a je někde v cizině.

Změna stavby

Vložil Dara (bez ověření), 23. Březen 2013 - 21:55 ::

Chtěla bych se zeptat, co přesně znamená změna stavby vzhledem k novému stavebnímu zákonu. Chci rekonstruovat byt a při rekonstrukci posunout nenosnou příčku, kus jiné nenosné ubourat a zvětšit jádro. Příslušný stavební úřad se vyjádřil, že on nepotřebuje ani ohlášení ani povolení. Ale SVJ trvá na tom, že zvětšení koupelny je změna stavby a proto chtějí ověřenou projektovou dokumentaci. Ráda bych se vyhla zbytečným výdajům a běháním kvůli nějakému razítku.

Instalace stříšky nad balkon

Vložil Jan Hes (bez ověření), 21. Březen 2013 - 20:53 ::

Dobrý den,

chtěl bych Vás poprosit o zodpovězení mé otázky ohledně stříšek nad balkony. V brzké době bude náš dům měnit balkony. Bydlím v posledním patře a chtěl bych nad balkon nainstalovat stříšku. Správce mi tvrdí, že Ti kdo budou stříšku požadovat si ji musejí zaplatit ze svého. Proto jsem zjišťoval jak je to s balkony a stříškou – balkony jsou podle prohlášení každého vlastníka ale stříška je součástí fasády domu a tedy je všech a ne jen obyvatel v posledním patře. Jak mám postupovat pokud společně s obyvately posledního patra chceme aby se stříšky financovali z fondu oprav? Můžeme ostatní spoluobyvatele nějakým způsobem donutit nebo je potřeba 100% souhlas při hlasování?

Zvednutí komína na čí náklady?

Vložil letec.vongermany, 21. Březen 2013 - 20:29 ::

Dobrý den! Soused zvedá dům v řadové zástavbě, který převýšší náš dům. Tím pádem se musí zvednout komín od plynového kotle nad jeho stavbu. Kdo to má v režii, soused nebo my? Máte s tím někdo zkušenosti?

Půdní vestavba v SVJ

Vložil Bramboron, 20. Březen 2013 - 2:37 ::

Dobrý den, bydlíme v domě, který má 8 bytovývh jednotek v osobním vlastnictví. Společné prostory jsou rozděleny dle podílu velikosti bytu. Bydlíme ve druhém patře, kde nad námi je pouze nevyužitá půda, ve které chceme stavět půdní vestavbu. Nechali jsme si udělat stavební projekt a podali jsme žádost o stavební povolení. Ke stavebnímu povolení jsme dolozili souhlasne podpisy všech majitelů bytů, že můžeme stavět. Stavební povolení je již schváleno a nyní nás čeká sepsat smlouvu o výstavbě se všemi majiteli. Co se stane, když někdo nebude cht

Stavebni uprava

Vložil Plastak, 13. Březen 2013 - 18:15 ::

Dobry den , staj jsem se členem KRK v našem společenství.. Přišla ke mě stížnost od jednoho vlastnika na výbor SVJ. Mame hlavni chodby a takzvane chodby jen ke dvoum bytum. Majitele techto bytu požadali vybor o schvaleni, aby mohli tuto chodbu uzavrit dveřmi a uzamčit. Výbor toto schvalil.. Teď stiznost toho vlastnika, může byt uzavřena chodba ostatnim vlastnikům bez jejich souhlasu?? Vystavba dveři je stavební úprava na společnych častech domu?? Musi souhlasit 75% vlastniku s touto upravou??

Děkuji za odpoved

Úpravy a smlouva

Vložil Evelína K. (bez ověření), 13. Březen 2013 - 15:55 ::

Vlastník má nebytovou jednotku se 4 sklepy, které v rámci Dohody o vypořádání odkoupil od ostatních, a k tomu ještě dva sklepy ke své bytové jednotce.Nyní chce sklepy od obou jednotek oddělit, zazdít do nich vchody z domu a vytvořit z nich novu nebytovou jednotku – provozovnu s bytovým jádrem, plynovým kotlem atp.Za tím účelem chce provést rekonstrukci schodiště na pozemku před domem(v podílovém spoluvlastnictví)a bývalého vchodu do suterénů (v době vzniku SVJ jsme nevěděli, že tam kdysi obojí bylo). Na stavebním úřadě mi sdělili, že ve svých jednotkách může dělat, co chce, že nám je jenom oznámí katastr jako nové, až je vlastník nechá zapsat. K obnově vchodu a schodů nemá souhlas vlastníků, řekli mi, že stačí 75 % hlasu. Ty nemá, přesto schodiště odkryl. Mám za to, že si nemůže bez souhlasu ostatních zabrat pozemek a obnovit vchod do suterénů, že na to potřebuje smlouvu, ale nevím, jakou. Víte to někdo? A ještě dotaz, k čemu je ustanovení, že o změně prohlášení vlastníka se rozhoduje 75 % hlasy, když si každý může se svými jednotkami dělat,co chce?

Syndikovat obsah