Ostatní

Jak na dlouhodobý plán oprav?

Vložil Anonymous, 6. Leden 2007 - 17:11 ::

Zdravím,
potřeboval bych poradit, jak vypracovat dlouhodobý plán oprav a zhodnocení domu. Konkrétně bych uvítal nějaké zkušenosti s tím, kolik co zhruba stojí, jaké jsou typické výdaje z fondu oprav apod. Je samozřejmé, že se to liší dům od domu, ale když by bylo s čím srovnávat, tak se budou ceny lépe odhadovat. Také se zmenší pravděpodobnost, že něco opomeneme zcela. Dále to budeme zpřesňovat (po konzultacích s odbornými firmami), ale pro začátek by to chtělo něco pro hrubý odhad. Uvítám k tomu jakékoli zkušenosti s plánováním a co s tím souvisí.

Změna stanov SVJ

Vložil Anonymous, 9. Prosinec 2006 - 16:24 ::

CHceme změnit stanovy dle zákona č. 151/2006,prosím o radu, co všechno se musí udělat po odsouhlasení změny na shromáždění vlastníků jednotek.

společné prostory v domě

Vložil Anonymous, 7. Prosinec 2006 - 20:09 ::

Prosím o radu.Jsem vlastníkem jednotky-bytu a spoluvlastnicí společných prostor.Jenže mi je bráněno v užívání např. sušárny a prádelny jiným vlastníkem,který mi nechce za žádnou cenu vydat od těchto prostor klíče.Když jsem si klíče jednou vyhádala,nechala jsem si udělat duplikát a nahlásila to předsedovi výboru.Pověsila jsem si v oné sušárně prádlo,jenže do rána tento vlastník vyměnil zámek a já se nemohla dostat ke svým věcem.Jak je to prosím Vás se společnými prostory?Jak mám postupovat?

Sjednocení plateb na fond oprav

Vložil Anonymous, 19. Listopad 2006 - 23:33 ::

Dobrý den, neustále na schůzi vlastníků řešíme problém, který vyvstal z vlastníků 3 pokoj. bytů. Tito chtějí sjednotit platby na fond oprav tak, aby všichni platili ve výši, v jaké platí oni. Argumentují např. tím, že obvodové zdi máme všichni stejné, používáme stejně výtah, máme stejné stupačky apod. Vlastníci 1 a 2 pokojových bytů s tímto nesouhlasí. Teď jsme měnili okna a vlastníci 3 pokoj. bytů chtějí po vlastnících menších bytů vyplatit rozdíly za tato okna, protože vlastníci menších bytů na tato okna šetřili déle. Nyní platíme na fond oprav dle m2.

Co s nájemníky, kteří nechtějí při privatizaci ani do družstva tedy ani následně do SVJ?

Vložil Anonymous, 2. Listopad 2006 - 10:06 ::

Co se stane s nájemníkem, který při privatizaci panelového domu jako celku vzniklému bytovému družstvu nemá o zprivatizování zájem? Předpokládám, že bude nájemníkem vzniklého bytového družstva. Co se ale stane, až vznikne v domě SVJ a družstvo zanikne? Může mít SVJ nájemníky a vlastnit tedy některé byty společně? Nebo byt prodá i s nájemníkem a ten dále bude nájemníkem toho kdo byt koupí?

Vlastnictví pozemku

Vložil Anonymous, 2. Listopad 2006 - 8:23 ::

Prosím, nevíte někdo, zda může Společenství vlastníklů koupit pozemek kolem baráku?

Zdanění odměn za práci pro SVJ

Vložil Anonymous, 24. Říjen 2006 - 9:02 ::

dobry den, rad bych se zeptal na zdanění příjmu, který by eventuelně vzniknul některému členu SVJ při nahodilých činnostech spojených se správou SVJ. Např. natírání plotu, posekání zahrady, atd. V zákoně o dani z příjmu jsem našel:

§ 10 Ostatní příjmy (1) Ostatními příjmy, při kterých dochází ke zvýšení majetku, pokud nejde o příjmy podle § 6 až 9, jsou zejména

1. příjmy z příležitostných činností nebo z příležitostného pronájmu movitých věcí, včetně příjmů ze zemědělské výroby, která není provozována podnikatelem (samostatně hospodařícím rolníkem),

Hlasování spoluvlastníků jednotek

Vložil Anonymous, 21. Říjen 2006 - 16:02 ::

V zákoně o vlastnictví bytů je uvedeno, „spoluvlastníci jednotky mají postavení vlastníka jednotky (jeden hlas)“

Nevíte, jakým způsobem se to prakticky realizuje? Rozumim tomu tak, že hlasují společně – jako jeden člen a tedy se musejí předem domluvit.

Korespondenční hlasování

Vložil Anonymous, 21. Říjen 2006 - 11:24 ::

Myslíte, že je možné dát do stanov pro SVJ nějakou formu korespondenčního hlasování. Odporuje to nějak zákonu? Díky za odpovědi.

Likvidátor družstva?

Vložil Naatt, 13. Říjen 2006 - 7:31 ::

Může být likvidátorem žena, která se dosud starala o účetnictví bohužel navíc žena bývalého předsedy družstva? Jsou even. nějaké stanovy o tom do jakého termínu musí být likvidace provedena a kdo to po likvidátorovi kontroluje? Chtěla bych totiž to účetnictví vidět. Nikdy nám nebylo zpřístupněno k nahlídnutí přestože jsme na to měli nárok.

Syndikovat obsah