Stavební úpravy

revitalizace - zasklení lodžií a ochrana investic

Vložil Kubajz (bez ověření), 20. Září 2012 - 15:17 ::

Dobry den vespolek,

resime vcelku zajimavou situaci v nasem SVJ a zajimal by me nazor zde diskutujicich. Nase SVJ vzniklo transformaci z druzstva pred tremi lety. Nekteri druzstevnici si se souhlasem druzstva namontovali zaskleni lodzii, nekteri vlastnici po vzniku SVJ, nebot se uplne nepocitalo se zateplenim. Budeme zateplovat dum a projekt pocital s tim, ze stavajici zaskleni musi byt u nekterych bytu z duvodu nekompatibilnich rozmeru zcela demontovano a nahrazeno zcela novym v jinych rozmerech (aby nevznikly tepelne mosty a nedelala se na obalce prasecina kvuli zaskleni). Samozrejme takova situace nema zadne dobre reseni – vzdy se nekomu uskodi (bud tem, co maji zaskleno, nebo tem, co zaskleno nemaji nebo to bude na ukor kvality zatepleni).

výměna oken a jejich úhrada z FO

Vložil Jan Seidl, 20. Září 2012 - 8:38 ::

Dobrý den,
jsme Společenství vlastníků jednotek (SVJ), na shromáždění SVJ jsme se dohodli na výměně oken do ulice a jejich převážnou úhradu z fondu oprav (FO). Určitou částku z FO rozdělíme dle spoluvlastnického podílu vlastníkům. Jelikož ne všichni mají stejný počet oken, budou mít různé doplatky, které poukáží na účet SVJ ze kterého bude platba uskutečněna. Můj dotaz : dva vlastníci b.j. tuto výměnu oken zásadně odmítají, mají nárok na výplatu svého podílu, ze kterého ostatní uhradí a doplatí tuto výměnu ??? Nebo se má jejich podíl ponechat ve FO až si to případně rozmyslí ??

pozemek

Vložil oli (bez ověření), 18. Září 2012 - 23:52 ::

Pane Laku,na výpisu z katastru mám byt 58÷676,parcely 351 zastavěná ploch a nádvorí.jednotka 142/103,je to domek v dvorním traktu,vlastník jeden,bohuželjá,to že jsem si ze strany postavila plot.dva metry sz šesti palubek,nechci koukat na auta co tam parkují,mám tam tři kytky,stolek, a dvě židle,jo a trpaslíka,myslím toho ze sádry,předseda SVJ mi nařídil stěnu demontovat a kytky odstra.nit a židle nesmím mít na pozemku,připadám si jako magor.přitom před měsícem prováděl rekonsrukci byti ,proboural nosnou zed v místnosti postavil bez stavebního povolení a s

Propojení jednotek v SVJ

Vložil Noel (bez ověření), 17. Září 2012 - 16:08 ::

Dobrý den,

řeším situaci, kdy chci propojit dvě sousedící jednotky. V diskusích jsem nenašel jednoznačnou odpověď.

Jsem vlastníkem obou jednotek. Jde o propojení bytu a ateliéru nenosnou zdí, která není dle PVJ společným majetkem.

Je nutné žádat o změnu účelu užívání?

Je nutné „spojit tyto jedntotky i na katastru“? Chci ideálně obě jednotky ponechat samostatně.

Může v tomto případě po mě stavební úřad žádat souhlas všech spoluvlastníků?

Děkuji za pomoc

100% souhlas

Vložil předseda997 (bez ověření), 14. Září 2012 - 8:45 ::

Dobrý den, řešíme situaci ohledně rekonstrukce střechy. Už jsem se dopátral, díky tomuto portálu, docela dost potřebných informací, ale jedna mi pořád chybí. Pochopil jsem, že je nutný souhlas 100% členů SVJ i to, že jej můžu získat podpisem na schůzi i mimo ni. Teď mi jde ještě o to, jestli je v tomto případě možné použít plnou moc, získanou před schůzí nebo jestli je lepší varianta nepřítomné členy dodatečně obíhat, případně je vyzývat aby dodali písemný souhlas (tedy ti, co v domě nebydlí a není možné je kontaktovat osobně). Pokud lze využít plnou moc předem, prosím o informaci, jestli jsou nějaké speciální náležitosti, které v takto závažném případě musí plná moc obsahovat, případně na co si dát pozor (chorobní rýpalové existují i u nás a já to dělám teprve půl roku :)!).

Výměna oken

Vložil veronika valentová, 8. Září 2012 - 16:32 ::

Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu, v případě, že potřebuji vyměnit stará špaletová okna za plastová. Mám byt v osobním vlastnictví, nicméně pro výměnu oken potřebuji souhlas 3/4 SVJ. Není mi jasné, jak mám souhlas získat, když většina majitelů v domě nebydlí a ve většině případů ani nechodí na schůze. Okna potřebuji vyměnit v dohledné době před nadcházející zimou a další schůze se koná až příští rok. Můžete mi poradit, jak mám v takové situaci jednat? Budu moc vděčná za odpověď a za jakoukoliv radu.

Nové balkony

Vložil macipa, 6. Září 2012 - 22:17 ::

Dobrý den, bydlíme v panelovém domě, kde je 84 bytových jednotek, z toho 20 vlstníků. Pár lidí na schůzi (málo účasti) rozhodlo o rekonstrukci paneláku a výstavbě nových balkonů (nikdy u nás nebyly). Vlastníci k tomuto nedali souhlas, ale stavební družstvo tvrdí, že mu stačí nadpoloviční většina (což ono má, protože je zatím většinový vlastník). Podalo stavební řízení i bez našeho souhlasu. Chtěli bychom se zeptat, zda je toto správně. Myslíme si, že družstvo nemá pravdu, protože stavební řízení je vedeno na změnu stavby a montáž nových balkonů.

Oplocení pozemku kolem bytového domu

Vložil Rossez, 3. Září 2012 - 22:05 ::

Dobrý den,

jsme bytový dům (SVJ). Okolo domu je pozemek (ostatní plocha – zeleň), který je v katastru na stejném LV, jako samotný dům a jednotky, je tedy ve stejném spoluvlastnictví, jako společné části domu. Uvažujeme o oplocení tohoto pozemku. Mohu poprosit o odpovědi na dotazy:

1. Je rozhodnutí o oplocení pozemku v kompetenci SVJ? Můžou orgány SVJ (výbor) vstupovat do jednání o oplocení s úřady? Předpokládám, že správa pozemku, pokud je na stejném LV, jako dům a jednotky, spadá do předmětu činnosti SVJ dle ZoVB, tedy že SVJ je oprávněno jednat o oplocení.

Souhlas vlastníků se stavební úpravou

Vložil adam40, 3. Září 2012 - 21:37 ::

Naše SVJ vlastní bytový dům.Teplo a ohřev vody je zajišťováno z centrální kotelny na pevná paliva.Z ekono­mických a ekologických důvodů chceme přejít na vytápění a ohřev teplé vody pomocí tepelných čerpadel.Tato by byla umístěna v části společných prostor (sušárny) a zabírala by cca 1/3 tohoto prostoru . Stavební úpravy budou minimální, pouze nové připojení čerpadel na stávající rozvody, vývod vzduchu stávajícími okenními otvory a připevnění vnějších jednotek na fasádu.Stavební úřad budeme žádat o stavební povolení na základě předložené dokumentace.Jedná se v tomto případě o modernizaci a rekonstrukci stávajícího otopného systému?Stačí k realizaci schválení 75% vlastníků ?

změna užívání

Vložil garsonka (bez ověření), 3. Září 2012 - 10:58 ::

Dobrý den , vlastním jednotku v domě SVJ … jedná se vymezenou jednotku a vedenou jako nebytová / bývalá kočárkárna / v současné době zde probíhají stavební úpravy za účelem změny užívání na byt na základě stavebního povolení .Ke stavenímu řízení byl přizván pověřený vlastník . Úpravy nezásáhnou společné části , vše se bude odehrávat ve vymezené jednotce .. Po kolaudaci budu žádat KN o zápis změny . Kdo musí se mnou podepsat žádost na KN . Stačí pověřený vlastník nebo musí všichni . A musí být podpisy ověřené ??? Děkuji

Syndikovat obsah