Vložil Steve (bez ověření), 19. Květen 2010 - 15:38

Dobrý den Věro, nedávno jsem u nás řešili téměř obdobný problém. Místní stavební úřad také tak postupoval.

Předně je nutné říci, že SVJ navenek vystupuje jako právnická osoba, kterou zastupuje předseda a další člen výboru (nebo místopředseda). Z tohoto pohledu je jasné, že účastníkem „stavebního“ řízení nemohou být jednotliví členové SVJ, ale pouze „statutáři“. Podle mého musí stavebnímu úřadu stačit „prohlášení“ statutárního orgánu SVJ, že členové SVJ s rekonstrukcí v souladu se Stanovami SVJ souhlasí.

Dále si myslím, že stavební úřad opět musí respektovat Stanovy SVJ a pokud chce mít výše uváděné prohlášení statutárního orgánu SVJ průkazné (trvá na tom), pak si nemůže vynucovat speciální „podpisové archy, které jsou v rozporu se Stanovami SVJ, "odsouhlaseny“ mimo jednání (a tudíž jsou procesně neplatné) a musí mu stačit opis hlasování s přiloženým seznamem přítomných (samozřejmě s jejich podpisy).

Stejné argumenty jsem předložil našem stavebnímu úřadu a současně jsem „pohrozil“, že jiné podklady do „stavebního“ řízení zakládat nebudu, a co se týká samotného řízení a dokládání požadovaných dokumentů, budu důsledně postupovat v souladu se zákonem č. 500/2004., správní řád. Právník stavebního úřadu nám nakonec dal zapravdu. Steve

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.