Vložil mirek_2 (bez ověření), 21. Březen 2010 - 18:28

…pro Hlož….
Z vámi uvedených informací vyplývá, že se jedná zřejmě o byty: 4×65 m2, 5×80 m2 a 3×115 m2. Pokud by jste platili příspěvky na správu např. 20 Kč/m2, bude to za celé SVJ cca 20tis.Kč/měs. a při přispívání rovným dílem to je 1.667 Kč/byt měsíčně.
Při přepočtu podle vlastnických podílů by to bylo: 1.300 Kč/měs. pro malé byty, 1.600 Kč/měs. pro střední a 2.300 Kč/měs. pro ty velké. Ty rozdíly stojí za to se tím zabývat důsledně.
Ke stejnému závěru dojdete, budete-li uvažovat případné měsíční splátky budoucího úvěru na plánované opravy také ve výši cca 20tis.Kč.

Nechat věci být a riskovat, že podle stejných zásad – tj.rovným dílem bude rozpočítán i poskytnutý úvěr a jeho splácení, by nebylo asi moc dobré. Dokud nebude jednoznačně rozhodnuto o rozpočítání podle majetkových podílu tak bych rozhodně s nějakým placním v hotovosti nespěchal.

Ptáte se, „Co si mám pohlídat, aby mě ještě víc neoškubali?“ Především – až si přepočítáte výše uvedené částky, nenechte se unést emocemi a nevrhejte se bezhlavě do sporů, které by při předčasném položení karet na stůl mohly být lehce odmítnuty a zbytečně by jste si popudila i případné možné spojence, které pro realizaci nutných změn budete potřebovat

Jediné co by jste měla udělat urychleně, je dát písemně výboru SVJ na vědomí, že odmítáte vyúčtování výdajů na správu rovným dílem a trváte, aby bylo dáno do souladu s §15(1) platného zák. o vlastnictví bytů. Raději nic víc a čekejte na reakci a zajistěte si zatím i některé další informace, které budete potřebovat. Jedná se především o skutečné formulace ve vámi zmiňovaných stanovách. Bude-li tam formulace, z které lze odvodit, že se jedná vlastně o předem stanovenou zálohu na správu podle §15/2 ZoVB a nikoliv o příspěvek na správu – §15/1, počítejte raději s tím, že vaše případné unáhlené požadavky „aby se začalo platit okamžitě podle spoluvlastnických podílů“, případně že:“ Garsonky by měly dostat zpět téměř polovinu zaplacených částek“ byly smeteny ze stolu. V této fázi máte ale právo ( a není to rozhodně málo ) trvat na řádném vyúčtování složených záloh na správu, v souladu s §15/1 a čekat…Teprve na základě doloženého vyúčtování výdajů na správu budete moci zvážit další kroky a jednat o narovnání. Nechcete-li zůstat sama ( jak jste uvedla 1:11 ) budete ten čas potřebovat k přesvědčení ostatních a to chce trpělivost. Spor budete muset zřejmě začít sama za sebe, ale věřte čas vykoná své. …především bych začal těmi důchodci, kteří jsou ochotni se hádat o pár korun za světlo, protože tomu rozumí ale to, o kolik přicházejí při tomto způsobu účtování si zatím neuvědomovali a tak jim to musíte rozumnou formou dát na vědomí a nechat jim čas … Také je potřeba si v tichosti uvědomit, že pokud přesvědčíte aspoň tři další vlastníky, tak do doby, než bude vyřešen váš problém a vezmou vás ostatní na vědomí, tak jste schopni zablokovat.roz­hodování o jakékoliv větší, plánované akci na jejíž realizaci by jste za dané situace dost doplatili…viz­. výše.

… S pojmy jako rekonstrukce, oprava atd. bych se teď nezabýval – týkají se zdaňování a to asi není problém, který by jste teď potřebovala řešit. Rovněž, dokud nemáte v ruce doklady o vyúčtování skutečných nákladů na správu, tak bych se rozhodně vyhnul jakýmkoliv znínkám o případném neoprávněném obohacení v důsledku nedanění příjmů náznaky níže.

mirek

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.