Vložil Justitianus, 19. Prosinec 2023 - 11:18


A máme tu další stejně nesprávnou odpověď na stránce sdružení ARTAV: INSTALACE MĚŘIČŮ. Tentokrát je chybné zdůvodnění a výklad zákona.

Text dotazu:
Dobrý den, jak postupovat při rozúčtování u bytového domu o 4 jednotkách,( podílové vlastnictví), dvě z těchto jednotek mají dálkově dodávané teplo, ale nemají dosud instalovány měřiče tepla, rozúčtování prováděno dle m2, zda je možné akceptovat dohodu nebo musí měřiče instalovat. Zbylé dvě mají vlastní plynové kotle. Děkuji.
Odpověď údajného „odborníka“ z ARTAVu:
(…) Termín „dům s byty“ není nikde definován, ale lze předpokládat, že tímto pojmem zákonodárce myslí o dům s nejméně čtyřmi byty. I zde je tedy povinnost řídit se ustanovením zákona 67/2013 spíše sporná s ohledem na to, že pouze dva byty jsou zásobovány z centrálního zdroje.


☀ Tvrzení „odborníka“ je nepravdivé. Je s podivem, že „odborník“ ARTAVu není seznámen s platnou legislativou. Povinnost řídit se ustanovením zákona 67/2013 není „spíše sporná“. Taková povinnost totiž nepochybně vůbec neexistuje. Jinak řečeno: Povinnosti uvedené v zákoně nedopadají na podílové spoluvlastníky budovy. Zůvodnění jsem uvedl v úvodním příspěvku.

Nejde totiž o to kolik bytů je zásobováno teplem z centrálního zdroje ! Působnost zákona č. 67/2013 Sb. je omezena pouze na ty domy, ve kterých existuje poskytovatel služeb a (nejméně jeden) příjemce služeb. Tato podmínka není v tomto případě splněna. Odběratelem tepelné energie pro dům jsou všichni podíloví spoluvlastníci stavby. Kam (do kterých místností domu) se rozvádí dálkové teplo uvnitř budovy – to je věc rozhodnutí spoluvlastníků.

Neexistuje žádný poskytovatel služeb podle zákona č. 67/2013 Sb..
Neexistuje žádný příjemce služeb podle zákona č. 67/2013 Sb..

➡️ Závěr: Na dům tazatele nedopadá zákon č. 67/2013 Sb..


Spoluvlastníci se samozřejmě podílejí na veškerých nákladech podle svých spoluvlastnických podílů, pokud se nedohodli nějak jinak.



Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.