Vložil Zvídavý (bez ověření), 5. Březen 2019 - 11:35

Podle § 1202 NOZ plati:

"(1) Dokud má některý zakladatel společenství vlastníků většinu hlasů, je správcem domu a pozemku. Pro tento účel se na strany smlouvy o výstavbě hledí jako na jednu osobu.!

„(2) Na správu se použijí pravidla určená v prohlášení a pro rozhodování ve věcech správy se obdobně použijí ustanovení o shromáždění. K rozhodnutí svolá vlastníky jednotek správce; při rozhodování se nepřihlíží k hlasům správce převyšujícím součet hlasů všech ostatních vlastníků jednotek.“

Jestliže je toto váš případ (druhý vlastník má většinu hlasů), pak není třeba zakládat SVJ. Ptejte se na katastru, proč usuzují, že máte povinnost založit SVJ, když se dá na vás uplatnit citovaný § 1202.

Správa bez vzniku SVJ je pro vás osobně výhodnější. Nejen že nemusíte naplňovat veškeré povinnosti spojené se vznikem SVJ, ale druhý většinový vlastník jako správce vás ostatní (pokud hlasujete ve shodě proti němu) nemůže při hlasování na shromáždění přehlasovat protože jak je uvedeno v citovaném § 1202/2 platí „při rozhodování se nepřihlíží k hlasům správce převyšujícím součet hlasů všech ostatních vlastníků jednotek.“ V SVJ by vás ostatní většinový vlastník přehlasovat mohl.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.