Vložil lake, 23. Prosinec 2015 - 2:10

Chtěl jsem upozornit na školáckou chybu JUDr. Schodelbauerové, ale pan Evžen mne v tom předešel.

Každý, kdo si přečetl NOZ alespoň jednou ví, že pojem „osoba, která dům spravuje“ označuje podle okolností buď fyzickou osobu, nebo právnickou osobu, která spravuje dům. Touto osobou může být kdokoliv (NOZ používá pojem „správce“), avšak po vzniku společenství vlastníků se osobou, která dům spravuje, stává ze zákona toto společenství.

Paní Schodelbauerová tedy nedovede ani porozumět právní normě jednoduchého práva, natož aby ji byla schopna vyložit. Nepřekvapuje mne to vůbec. O jejích protiprávních a zmatených tvrzeních jsem před časem napsal v příspěvku „JUDr. Schodelbauerová jako pilíř českého práva“: http://www.portalsvj.cz/…eskeho-prava.

Typické je, že svůj protiústavní názor o „jediném SVJ“ nedokázala podložit ani jediným argumentem. Když už o mně mluví na veřejnosti polemicky, měla by k tomu hned uvést právní zdůvodnění. Jestliže se mýlím, jistě paní Schodelbauerová lehce právně zdůvodní v čem se tedy mýlím. Čekám. Zatím se školácky mýlí pouze ona:

  • Nerozumí zřejmě, že pouhé zrušení právního předpisu nemá vliv na právní vztahy, vzniklé dříve podle tohoto předpisu. Viz Stockwerkseigentum podle rakouského ABGB. Pokud ta paní neví o co jde, může si to vyhledat ve zdejších diskusích.
  • Nerozumí tomu, že nepravou retroaktivitu by zákonodárce musel zavést pozitivním a jednoznačným zákonným ustanovením. Retroaktivitu nelze dovozovat z mlčení zákonodárce, a nelze ji nalézat výkladem tam, kde zákonodárce opomenul retroaktivitu výslovně upravit. Schodelbauerová, píšu pět. Nastuduj si konstantní judikaturu Ústavního soudu k nepravé retroaktivitě.

V první řadě podle NOZ platí, že právnická osoba má právní osobnost od svého vzniku do svého zániku. SVJ(2000) se tedy nemůže bez výslovné zákonné úpravy stát právnickou osobou SVJ(2012), i když by si to paní Schodelbauerová moooooc přála.

Dokonce ta popletená paní tvrdila, že NOZ neobsahuje přechodové ustanovení. Kdyby si tato roztržitá dáma přečetla § 3028 odst. 3 NOZ, našla by zajisté to přechodové ustanovení, které tam je uvedeno už od dne platnosti NOZ. O obligačních (závazkových) vztazích NOZ praví jednoznačně:

89/2012 Sb. § 3028
(3) Není-li dále stanoveno jinak, řídí se jiné právní poměry vzniklé přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona, jakož i práva a povinnosti z nich vzniklé, včetně práv a povinností z porušení smluv uzavřených přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona, dosavadními právními předpisy.

To samozřejmě platí i pro SVJ(2000) a jeho stanovy, které jsou nepochybně soukromoprávní smlouvou sui generis. Platí to tedy i v závazkových vztazích mezi právnickou osobou a jejím členem.

Pro věcná práva a tedy i pro vlastnické vztahy také existuje přechodové ustanovení: § 3063 NOZ.

Až paní Schodelbauerová jednou porozumí právu, chtělo by to velký slavnostní ohňostroj. Protože to bude skutečný zázrak.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.