NOZ příklad k § 1166 (1) c)
Dobrý den, poradíte mi prosím někdo, jaký případ spadá pod tohle ustanovení NOZ – c/jaká věcná a jiná práva a jaké závady přecházejí se vznikem vlastnického práva k jednotce na všechny vlastníky jednotek nebo na některé z nich. Chtěla bych nám sepsat prohlášení vlastníka a nevím, co si pod tím představit… Mám za to, že věcná břemena ani zástavní práva apod. nepřechází na ostatní vlastníky a nic jiného mě k tomu nenapadá. Děkuji.
Zahlédl jsem na webu návrh Prohlášení vlastníka vč. stanov jednoho konkrétního vlastníka. Věcná a jiná práva a závazky, přecházející na vlastníky jednotek jsou tam uvedeny v odst. E. Snad Vám to pomůže.
Nikoliv, nevypadá to dobře. Text prohlášení, na které zde odkázal pan Kolemjdoucí, obsahuje jednu školáckou chybu. Není pravdou, že by na vlastníky jednotek přecházela tato práva a závazky, týkající se nemovité věci:
- odebírat pitnou vodu ze zařízení firmy Vodárenská a.s. Brno, divize Žďár n. Sázavou a vypouštět odpadní vody do kanalizační sítě téhož vlastníka na základě Smlouvy číslo 09/725 ze dne 1.1.2006,
- odebírat elektrickou energii ze sítě VN pro účel spotřeby zařízením patřícím do vybavení společných částí budovy č.p. 2106 – 2108 na základě jednotlivých smluv č. 6278808, 6278825, 6278819, 6278831 ze dne 18.10.2005 a smlouvy č. 6243879 ze dne 10.5.2005 uzavřených mezi Bytovým družstvem Vančurova, družstvem, Žďár nad Sázavou 4 dne 1.10.2005 (včetně dodatků) a společností E.ON
- odebírat tepelnou energii pro účel vytápění jednotek a pro ohřev teplé užitkové vody na základě smlouvy o dodávce tepelné energie č. 800494 uzavřené mezi Bytovým družstvem Vančurova, družstvem, Žďár nad Sázavou 4 dne 1.10.2005 (včetně dodatků).
Nejedná se vůbec o práva a závazky týkající se nemovité věci. Jedná se o zajišťování služeb. Tato práva a povinnosti družstva patří mezi závazkové vztahy obligační (smluvní), nejde o závazky věcné. Obsah všech uvedených smluv je platný pouze mezi dodavatelem a odběratelem, kterým je bytové družstvo Vančurova. Žádná z uvedených smluv nepřechází na nabyvatele jednotek. Osobou povinnou z těchto smluv je i nadále družstvo. Dvoustrannou smlouvu s jednoznačným určením smluvních stran nelze měnit jednostranným prohlášením družstva.
Družstvo se nemůže své smluvní povinnosti zprostit prostě tím, že napíše cosi do Prohlášení. Takto nelze v právním státě postupovat. Pacta sunt servanda.
Ke změně odběratele dojde zcela jinak, než si mylně představuje družstvo: dosavadní smlouva mezi dodavatelem a odběratelem bude ukončena dohodou či výpovědí. Dodavatel pak uzavře novou, zcela jinou smlouvu s novým odběratelem.
Bláboly z internetu nebrat!
lake
Aha, tak ještěže jsem sem znovu koukla, díky za upozornění. V tom případě mi ale dál není jasné, co jiného za práva a „závady“ by mělo přecházet na vlastníky jednotek, jak je uvedeno v zákoně. Ohledně závad bych tam nejradši napsala něco obecného ve smyslu, že na vlastníky jednotek nepřecházejí žádné závady, když v našem případě rozděluji dům na 4 jednotky, vlastník je zatím jen jeden a nemovitost není ničím zatížena. A co se týče práv – jiná než věcná s nemovitostí nepřechází, ne? A ta je zbytečná psát do prohlášení, když přechází s převodem „automaticky“ a zatím k jednotkám jiné, než čisté vlastnické právo není…
O závadách váznoucích na věci jsem psal zde: http://www.portalsvj.cz/…2-podle-ep-2
lake
Poslední komentáře