Hlasování dle §u 1129 NOZ
Je možné při hlasování shromáždění SVJ založeného podle zákona 72/94 uplatňovat znění §u 1129 NOZ? Nebo to platí jen pro některé případy? Smutný.
Krátká odpověď zní: NE. Takový postup by byl v rozporu
s právem.
Pokud byste chtěl namísto znění ZoVB začít uplatňovat ustanovení §
1129 NOZ a další ustanovení NOZ o spoluvlastnictví, či o bytovém
spoluvlastnictví, bylo by nezbytné napřed změnit v tomto smyslu buď
prohlášení vlastníka budovy, nebo stanovy vašeho SVJ(2000), nebo
obojí.
------------------------------------------------------------------------
Jestliže se jedná o vlastníky jednotek(1994) v domě rozděleném na jednotky a společné části podle ZoVB, pak k uplatnění ustanovení NOZ o spoluvlastnictví nedochází. Není k tomu žádný právní důvod.
Než to proberu podrobněji, podotýkám: Je třeba rozlišit kdy jde o práva a povinnosti spoluvlastníků společných částí a kdy jde o práva a povinnosti členů SVJ – právnické osoby. To jsou dva různé případy. Naštěstí oba řeší jednoznačně § 3028 NOZ.
• Spoluvlastnické vztahy
Vlastnictví jednotek a spoluvlastnictví společných částí patří mezi
věcná práva. Podle NOZ § 3028 odst. 2 platí, že práva a povinnosti
z věcných práv vzniklé přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona (t.j.
před 01.01.2014) se posuzují podle dosavadních právních předpisů. Tedy
podle ZoVB. Toto se týká rozhodování spoluvlastníků společných částí
domu o jejich společném majetku.
• Vztahy mezi SVJ(2000) a členy společenství
Podle NOZ § 3028 odst. 3 platí, že jiné právní poměry vzniklé přede
dnem nabytí účinnosti tohoto zákona (t.j. před 01.01.2014), jakož
i práva a povinnosti z nich vzniklé, včetně práv a povinností
z porušení smluv uzavřených přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona,
se řídí dosavadními právními předpisy. To jest právní poměry uvnitř
SVJ(2000) se řídí i nadále podle ZoVB. Toto se týká i rozhodování
členů SVJ(2000) o záležitostech společenství.
Smlouvou „uzavřenou přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona“ (ve smyslu NOZ § 3028 odst. 3) se samozřejmě míní právě stanovy SVJ: stanovy právnické osoby jsou v právní teorii pokládány za smlouvu sui generis. Stanovy vašeho SVJ(2000) jsou tedy nadále platné a účinné v rámci vašeho společenství. Ke shodnému názoru ostatně dospěla před časem i expertní skupina KANCLu.
lake
Lake uvádí:
„Ke shodnému názoru ostatně dospěla před časem i expertní skupina KANCLu.“
Lake má na mysli tuto část Stanoviska Kanclu č. 10 – k použití vzorových stanov SVJ po nabytí účinnosti:
„Společenství vlastníků jednotek vzniklé před účinností NOZ se bude i po účinnosti NOZ nadále řídit vzorovými stanovami vydanými nařízením vlády č. 371/2004 Sb., i když tento právní předpis pozbyde účinnosti ke dni 31. 12. 2013. Stanovy se totiž stávají součástí vnitřních právních poměrů této právnické osoby.“
Lake ovšem nepochopitelně ignoruje hned navazující část v tomto stanovisku Kanclu:
„Podle ustanovení § 3041 odst. 2 NOZ stanovy společenství vlastníků jednotek, které budou odporovat donucujícím ustanovením NOZ, pozbydou závaznosti dnem nabytí účinnosti NOZ. Společenství vlastníků jednotek proto přizpůsobí své stanovy dle § 3041 odst. 2 NOZ do tří let ode dne nabytí účinnosti NOZ a doručí je příslušnému krajskému soudu, který vede rejstřík společenství vlastníků jednotek.“
Z toho lze vyvodit, že KANCL považuje podle § 3041 odst.2 dosavadní SVJ vzniklá podle ZoVB za SVJ upravená NOZ (§ 3041 – „Právní povaha právnických osob upravených tímto zákonem se řídí ustanoveními tohoto zákona ode dne nabytí jeho účinnosti …“). Z výkladu KANCLu vyplývá, že ustanovení dosavadních stanov, které budou odporovat donucujícím ustanovením NOZ, pozbydou závaznosti dnem nabytí účinnosti NOZ (NOZ vč. části „bytové spoluvlastnictví").
Jediné možné vysvětlení, proč se KANCL ve svém stanovisku o neplatnosti a přizpůsobení stanov SVJ odvolává na § 3041 je, že považuje (na rozdíl od p. Laka) SVJ vzniklé před r. 2014 za právnickou osobu upravenou NOZ, právě o takových osobách § 3041 hovoří. Pokud by KANCL nepovažoval SVJ (2000) za právnickou osobu upravenou NOZ, jeho odvolání na § 3041 by nemělo žádný smysl a KANCL by se na něj ve svém stanovisku vůbec neodvolal. To je ovšem v rozporu s výkladem p. Laka, který proto vysvětluje uvedené stanovisko manipulativně.
Pane Kolemjdoucí,
tazatel se neptal na detaily ohledně názorů komise KANCLu. Tím bych tazatele
vůbec neobtěžoval. Už jsem mu přece jeho dotaz zodpověděl, a Váš
příspěvek s tím není v rozporu:
Tazatel dostal informaci, že se má řídit podle stanov platných v jeho SVJ. A že ke změně by napřed museli vlastníci jednotek schválit nové stanovy.
Nechtěl jste mu snad poradit nic jiného, že ne? Pak se tedy shodujeme. A tuto diskusi je tedy možno ukončit.
lake
Pane lake,
napsal jste: „Nechtěl jste mu snad poradit nic jiného, že ne? Pak se tedy shodujeme. A tuto diskusi je tedy možno ukončit.“
P. lake, Vy jste vypečený vtipálek. Jako neviňátko uvedete otázku zda jsem snad nechtěl poradit něco jiného (pro jistotu ji manipulativně považujete za zodpovězenou), a vyvodil jste z toho, že se tedy shodujeme. Ovšem ani slůvkem jste se nezmínil o tom, že jsem tazateli už předtím poradil svým druhým příspěvkem označeným Hlasování dle § 1129 NOZ 3, který jste před vložením Vašeho příspěvku bez zdůvodnění smazal.
Proč jste nenechal posoudit moji odpověď tazateli a ostaním čtenářům diskuse a raději ji smazal? Že byste byl takový zbabělec? Nebo snad smazal můj příspěvek některý Váš patolízal?
Pane Kolemjdoucí,
tazatel se neptal na to co bude za tři roky. Čtěte laskavě co uvedl
v úvodním příspěvku. Tazatel chtěl vědět, zda teď, dnes,
nyní má pro hlasování v SVJ(2000) použít ustanovení NOZ, které
se jeho SVJ netýká a je v rozporu s platnými stanovami.
Já jsem mu odpověděl, a správně, v souladu s právem. Vy k tomu zjevně nemáte co dodat, jinak byste to již udělal a předestřel nějaký právní argument, že?
Chcete-li se zabývat tím, co údajně má nastat za 3 roky, nikdo Vám nebrání: otevřete si k tomu novou vlastní diskusi, sem to přece nepatří. Ale dopadnete v ní stejně jako v diskusi http://www.portalsvj.cz/…j-2000-a-noz, kde jste ani po pěti mých výzvách nebyl schopen citovat ani jedno jediné právně podložené stanovisko některého odborníka.
lake
Ale já jsem v tom smazaném příspěvku nepsal, co bude za 3 roky (to je Váš výklad). Uvedl jsem co podle mého názoru a v souladu s citovaným stanoviskem KANCLu platí pro tazatele už dnes.
Čtenáři diskuse to ovšem nemohou posoudit, když se bavíme o smazaném příspěvku. To se těžko diskuteje, když místo argumentů a vysvětlení mažete to, co se Vám nelíbí.
Píšete nepravdu, Váš názor byl off-topic, tedy nijak se netýkal problému tazatele, a byl i v rozporu se zákonem. Pokud pro něj máte něco k věci, napište to jemu, ne mně. Mám dojem, že namísto pomoci tazateli se chcete hlavně hádat se mnou.
Jak už jsem napsal: Otevřete si novou diskusi a tam napište co uznáte za vhodné. Bude to Vaše diskuse a Vy určíte její obsah. Zde se laskavě držte tématu, které vymezil tazatel.
lake
Poslední komentáře