BD: § 601 ZOK, ručení za dluhy při převodu
§ 601 odst. 1 ZOK stanoví, že převodce družstevního podílu ručí za dluhy, které jsou s družstevním podílem spojeny.
Moje otázka je, zda „dluh, který je s družstevním podílem spojen“ je i součet nesplacených anuit.
Význam uvedeného ustanovení chápu v souladu s komentářem tak, že se jedná o ochranu převodu družstevního podílu na bílého koně ke zbavení se už splatných pohledávek družstva za členem vzniklých z neuhrazených plateb.
Nemůžu však najít ustanovení nebo výklad, který by chránil převodce, pokud v souladu s běžnou praxí sníží cenu za převáděný podíl právě o tento součet nesplacených anuit, tak, aby neručil dalších 10 let za v součtu statisícové částky. Napadá mě pouze to, že se jedná o závazek, ale nikoli dluh – pokud chápu novou terminologii správně.
Díky za názory.
Důvodová zpráva k § 601 ZOK mlčí.
Já se domnívám, že dluh, který je s družstevním podílem spojen, je i součet nesplacených anuit. Ale ZOK je nejasný.
Domnívám se, že s ohledem na § 736 ZOK (převod všech dluhů převodce na nabyvatele)poněkud klesá význam ručení tj. § 601 ZOK. Pokud by nabyvatel neplatil, může být z družstva vyloučen (§ 614 ZOK).
Ale jak říkám, jsou v ZOK mnohé nejasnosti. Už se těším na judikaturu, která za pár let vyjasní, co je v ZOK napsáno.
Hezký den!
Pavel
Poslední komentáře