Vložil lake, 29. Únor 2012 - 1:23

Člen SVJ Duchcov napsal: "... se jedná o novou zakázku a ne o nutnou opravu".
To se ale navzájem nijak nevylučuje. Pro zhotovitele díla jde vždy o zakázku, z hlediska vlastníka domu půjde samozřejmě o opravu. Není jasné, proč oba pojmy stavíte proti sobě.

Zda šlo o opravu nutnou či nikoliv nutnou může posoudit jen odborník seznámený s příslušnými elektrotechnickými předpisy. Laik pozná jen to, zda se světlo rozsvítí když "cvakne" vypinačem. Pro odborníka může být tato funkční elektroinstalace v havarijním stavu.

Zda je možný trestní postih členů výboru:
To je častý omyl, ovšem jde o fantazie bez reálného právního podkladu. Možnost trestní odpovědnosti členů výboru samozřejmě existuje; podmínkou je ovšem aby členové výboru měli uzavřeny soukromoprávní smlouvy o výkonu funkce. Smlouvy by jim výslovně ukládaly povinnost konat s péčí řádného hospodáře a též důležitou "povinnost opatrovat nebo spravovat cizí majetek".

Porušení takto smluvně převzatých povinností by teprve mohlo mít za následek trestně právní odpovědnost podle zákona č. 40/2009 Trestní zákon (např. § 220 Porušení povinnosti při správě cizího majetku, § 221 Porušení povinnosti při správě cizího majetku z nedbalosti).

Bez smluv o výkonu funkce můžete zapomenout na úvahy o trestním postihu členů výboru. Samotná volba do funkce takovou odpovědnost nezakládá.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.