Vložil lake, 5. Leden 2011 - 7:32

Pane JV,

Ne, vůbec se nedivím. že s vámi banka nekomunikuje. Jde o smlouvu mezi bankou a družstvem. Vám do toho (z hlediska banky) nic není, co si ty dvě právnické osoby mezi sebou smluvily. Jste pouze ručiteli, nikoliv účastníky smlouvy o úvěru.

Píšete "úvěr se platí v nájmu na účet BD". Vy žádný nájem přece neplatíte a co platí družstevníci-nájemci vám je úplně jedno.

Píšete "banka bude chtít celou částku po jednotlivcích"(míněno najednou). Opět nedoložené tvrzení. Z banky takovou informaci určitě nemáte. Pokud dojde k nesplácení úvěru (což nemůžeme s jistotou předvídat), banka bude po ručitelích požadovat pouze tytéž měsíční splátky jako od družstva. Banka nemá zájem dělat si negativní reklamu "odíráním" jednotlivých vlastníků bytů. Tedy opět uvádíte poplašnou zprávu.

Pokud jde o program Panel, o němž se zmiňujete teprve nyní, záleží na obsahu smluv mezi družstvem a nabyvateli bytů. Předpokládám, že družstvo má zakotvenu povinnost použít přijaté částky na splátky: "Družstvo je povinno použít prostředků získaných v příslušném měsíci od nabyvatele jednotky ke splácení úvěru". Vznikne-li škoda z důvodu odejmutí dotace Panel (jestliže příjemce podpory bude po dobu delší šesti měsíců porušovat své závazky vůči bance), uplatníte prostě náhradu této škody na družstvu.

Pokud vám snad z družstva bylo naznačováno, že nebudete-li jim po vůli, nechají záměrným nezaplacením splátek propadnout dotaci Panel, pak by se to dalo kvalifikovat jako trestný čin útisku. Vy se ale bohužel nezmiňujete o žádných faktech v tomto směru. Předkládáte pouze doměnky a úvahy.

Nerozumím, proč se opakovaně snažíte míchat dohromady dvoustranné smlouvy uzavřené mezi družstvem a nabyvateli jednotek se zákonem danou povinností vlastníka jednotky přispívat zálohově na správu domu (což se děje na účet SVJ).

Pokud jste SVJ a máte zvolený statutární orgán, správa domu již přešla na SVJ ze zákona. Konejte co je vaší povinností - spravujte dům. Uznáte-li za vhodné, uzavřete k tomu příslušnou smlouvu nebo smlouvy s partnerem či partnery podle vašeho výběru. Od družstva inkasujte příspěvek na správu jako od kteréhokoliv jiného vlastníka. Nečiníte-li to, výbor je zřejmě neschopný.

Problémy řešte pokud nastanou. Bohužel jediné, co jste uvedl jako možný zdroj problémů, je návrh nevýhodné smlouvy o správě domu. Žádná další fakta nezmiňujete. Připadá mi, že tzv. "vstřícná předposranost" členů Vašeho SVJ, podporovaná zřejmě některými jedinci, zabraňuje vlastníkům vidět věci reálně.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.