Vložil lake, 23. Září 2010 - 10:52

Sandonorico,

domnívám se, že líčíte věc nesprávně. Není pravdou, že „má povinnost pokutu uhradit výbor“, jak píšete. Pletete si zřejmě závazky společenství vůči Finančnímu úřadu či jiným subjektům se vztahem mezi členy výboru a členy SVJ.

Bude-li SVJ pokutováno, je povinno v první řadě zaplatit dlužnou částku – rozumí se ze záloh na správu domu a je-li nutno, pak z mimořádné jednorázové zálohy. Uhrazením pokuty vznikne společenství právo (podle obsahu mandátní smlouvy) vymáhat škodu na tom, kdo pochybil při vedení účetnictví. Vymáhat bude výbor a jistě velmi aktivně (viz další odstavec).

Je-li mandátní smlouva sepsána nevhodně (bez záruk), nebo povinný subjekt zanikne či vyhlásí bankrot, pak dluh zůstane „viset“ na SVJ. Teprve pak může nastat situace, že jednotliví vlastníci začnou na členech výboru vymáhat alikvotní částku zaplacené pokuty. Je ovšem nutno prokázat pochybení členů výboru v přímé souvislosti se vzniklou škodou.

Proto některé pojišťovny běžně nabízejí pojištění členů statutárního orgánu proti škodám v souvislosti s výkonem funkce.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.