Vložil lake, 27. Červen 2010 - 18:38

'Zda' napsal(a): "Kdo je vlastně žalován, když je žalováno společenství? Kdo bude odsouzen, když soud prohraje společenství? Co to je společenství?"

Vážený 'zda',
odpověď je přece v mém předchozím příspěvku. Jestliže (příkladmo) výbor SVJ zanedbá údržbu střechy a vám vznikne škoda zatékající vodou, máte možnost domoci se náhrady škody jedině žalobou vůči SVJ (pokud nedojde k dohodě).

Řekněme, že vysoudíte 100000 Kč (náhrada škody a soudní výlohy). Zaplatí to SVJ, ve kterém máte podíl 1/30 podle podlahové plochy Vaší jednotky. Dostanete tedy 100000 Kč, jako člen SVJ budete odpovídat za škodu do výše 3333 Kč, celkový Váš zisk = 96667 Kč.

Částku 3333 Kč můžete následně vymáhat žalobou přímo na členech statutárního orgánu, pokud nekonali s péčí řádného hospodáře a škodu zavinili svou nedbalostí. Spojíte se s dalšími sousedy k hromadné žalobě, vyjde to levněji.

Pokud se vám tento postup nelíbí, nedávejte tedy věc k soudu a zaplaťte si škodu z vlastní kapsy. Ale prosím - nepište už sem nesmysly o tom, že člen se soudí sám se sebou nebo se sousedy.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.