Vložil PeDuPles (bez ověření), 19. Květen 2010 - 11:04

Paní Benešová, v tom případě se omlouvám, jestli jsem se vás nějak dotkla, ale osobně jsem tuto zimu řešila několik případů vypnutého topení a jsem prostě na příživníky alergická. Když pak vidíte důchodkyni s nemocnýma nohama, která ten svůj byt prostě opustit nemůže a celou zimu musí běhat doma ve sněhulích a kožichu, a pak se ukáže, že pan inženýr pod ní má skutečně absolutně nulové náměry… no byla jsem na něj sprostá. Jenže on si patrně vůbec neuvědomil, co způsobuje, líčil to tak, že když přišel večer domů z práce, měl tam teplotu akorát a tak prostě topení nepouštěl, proč taky. Naštěstí to asi pochopil a přislíbil nápravu, že teda bude aspoň temperovat, ale to se teprve uvidí.

Osobně si myslím, že valná většina bytů, co se dostane na korekci 140% průměru domu, jsou právě takovéto případy lidí, co prostě jsou přes den doma a vytápějí ty, co si to na den zavřou, nebo mají smůlu na sousedy, kteří to dělají schválně. Alespoň u nás nemáme nikoho, kdo by měl měřák na topení a větral při otevřeném topení, nebo skutečně přetápěl svůj byt na vysoké teploty. Takové případy jsou spíše v domech, kde měřáky nejsou a rozpočítává se podle plochy.

Nicméně to nic nemění na faktu, že je potřeba se držet vyhlášky a korekci podle ní počítat, horní i dolní. Pokud jste té firmě za rozpočítání zaplatili a není to správně, pak opravdu doporučuji rozúčtování reklamovat. Píšete, že tam bytů s oběma typy korekcí máte dost, tak zkuste jich přepočítat víc, princip jste pochopila bezvadně, u té horní se akorát násobí 1,4 místo 0,6. Prostě by se všechny byty měly pohybovat v rozmezí 126,50 až 295,18 Kč/m2.

Nemíním tvrdit, že rozúčtování tepla s různými korekcemi a koeficienty je jednoduché, navíc s přepočty na dílky, ale dneska na to existují počítačové programy, které to zvládají bezvadně. Pokud to vámi zaplacená firma neumí, ať vrátí peníze a zadejte to jinam. Ty problémy za to nestojí, platit za nekvalitní služby je nesmysl a o vyhlášce se nediskutuje.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.