Vložil Pavel, 2. Leden 2010 - 23:11

Samotná existence domovního řádu mnoho neřeší. Problém je s jeho vymahatelností.

Pokud domovní řád obsahuje něco, co nařizuje obecnězávazný právní předpis, budiž, domovní řád pouze supluje závazné předpisy, o kterých nemusí být každý informován.

Ale pokud domovní řád obsahuje něco, co obecnězávazné právní předpisy neřeší, něco, co je sice ve prospěch většiny, ale někdo domovní řád poruší? Jak dosáhnout dodržování takovéhoto domovního řádu?

Navíc se výbor dostane do potíží s tím, že členové SVJ budou po výboru chtít, aby zajistil dodržování domovního řádu, ale výbor nebude mít žádný nástroj. (Teoreticky by to asi bylo možné zařídit smluvně, ale potencionální porušovatelé domovní řádu na takovou smlouvu, s pravděpodobností limitně se blížící jistotě, nepřistoupí.)

Jeden z návrhů ZoVB obsahoval ustanovení v tom smyslu, že domovní řád bude součástí stanov a bude závazný. Návrh tohoto ZoVB byl jako neústavní smeten v LRV.

Já chápu domovní řád pouze jako výpis z obecnězávazných právních předpisů a soupis dalších věcí, které si většina přeje dodržovat, ale které prakticky nemůže na porušovatelích domovního řádu vymoci.

Hezký den!

Pavel

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.