Vložil lake, 5. Říjen 2009 - 4:13

Nedoporučuji hrát si s čísly a snažit se to "nějak vybalancovat". Individuální způsob užívání a vytápění místností totiž překryje všechny ostatní objektivní vlivy.

Původní hodnoty koeficientů polohy místnosti, které správci a SBD opisují a používají, vznikly měřením a statistickým zpracováním souboru desítek domů v průběhu několika topných sezón v devadesátých letech, nepamatuji si kde to bylo (Liberec?).
Vzhledem k množství dat se eliminoval vliv chování uživatelů bytů a byly získány průkazné výsledky, i když jen pro daný panelový systém a danou klimatickou oblast.

Po zateplení bych raději volil druhý způsob, tedy výpočet. Ten má jednu zásadní výhodu - nevyjdou "hausnumera", jako při první metodě. Výpočet musí ovšem provést odborník a dosazovat je třeba hodnoty skutečné, nikoliv odhadnuté.

A ještě poznámka: pokud nezahrnete do výpočtu vliv svislých potrubních rozvodů, bude to opět jen "střelba od boku". Vyhláška 372/2001 toto bohužel nelogicky opomíjí (přiznává vliv potrubí jen u místností bez otopného tělesa).

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.