Vložil Justitianus, 1. Duben 2024 - 6:22
  • Michaela Jiroušková: " Je to důležité pro správné rozdělení nákladů ve vyúčtování."

Naprosto se mýlíte. Vyhláška neslouží k „správnému“ rozdělení nákladů.
Vyhláška obsahuje pouze žonglování s náhodně stanovenými čísílky.


Vyhláška slouží ve skutečnosti pouze k nesprávnému a fyzikálně nesmyslnému rozdělení nákladů. Jejím cílem je učinit postup v ní předepsaný tak složitým, aby si nikdo nebyl jist jak to má být „správně“. Pak budou všichni mlčet, což je cílem ministerských ouředníků.

  • V každém bytě(*) jsou neměřená otopná tělesa, která topí naplno bez jakékoliv regulace 24 hodin denně a 7 dnů v týdnu. (Jde samozřejmě o stoupací a vratné potrubí ÚT.) V dobře zatepleném domě dodávají tyto trubky o bytu 1/2 až 2/3 celkového tepla.
  • Podle zákona je povinnost vybavit i tato otopná tělesa indikátory. To však nikdo nedodržuje.
  • Zavádí se spousta korekčních koeficientů a ukazatelů, které mají dodatečně zprasit a změnit nepoužitelné náměry indikátorů. Některé koeficienty si kdosi vycucal z prstu, nebo je prostě odněkud opsal (ze 40 let starého měření dvou panelových domů v Liberci).
  • Na konci celého „výpočtu“ je úprava výpočtové metody, která má odstranit případy, kdy náklad bytu je pod 80% průměru domu. Na to v reálu doplácejí pouze vlastníci bytů bezprostředně sousedících s nedotápěným bytem, protože museli kvůli chladné stěně topit více. Vyhláška ovšem vůbec nerozlišuje které byty sousedí a které nesousedí – takže vlastníci sousedících bytů topí více, platí více, ale svou kompenzaci nedostanou.
  • Druhá absurdní úprava výpočtové metody spočívá v „osekání“ nákladů u těch bytů, kde náklad překročil průměr domu na více než 200%. To je buď plýtvání (a vlastník by si měl zaplatit vše), nebo jde o chybné určení tepelných ztrát a koeficientů místností (a pak je třeba hledat důvod chyby a koeficienty by se měly opravit). Namísto toho se do výpočtu vnáší další chyba a nespravedlnost, když namísto hledání příčiny se prostě nadměrný náklad bytu škrtne a částka se rozepíše na všechny ostatní příjemce služeb.

Jde jen o to, aby všichni nad tím nesmyslem ve vyhlášce mávli rezignovaně rukou, a aby raději mlčeli.

Justitianus


* Poznámka: kromě bytů v nejvyšším podlaží

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.