Vložil lake, 8. Únor 2016 - 20:52

Mono, jste opravdu tak naivní, že věříte doslova každému blábolu z Ministerstva financí? A že už jich bylo hodně.

Připomínám známý případ sdělení MF č.j. 281/55 462/2002 k účtování SVJ. Toto sdělení obsahovalo školácké chyby. Například tvrdilo se tam, že údajně prostředky SVJ jsou ve skutečnosti prostředky jednotlivých členů (!!!). A že příjem z úroků na bankovním účtu SVJ je příjmem vlastníků jednotek (!!!). Viz: [1] [2].

Připomínám známý případ, kdy svévolný a protiprávní výklad zatřídění hmotného majetku v pokynu Ministerstva financí ČR č. D-300 musel napravovat soud. Ten konstatoval, že obsah pokynu MF je protiprávní.

Nesprávné a protizákonné stanovisko MF k počítání lhůty pro vymáhání daně (tříletá nebo čtyřletá) musel před dvěma lety řešit až Ústavní soud. A vyřešil věc tak, že názoru MF nedal za pravdu.

A co říkáte tomu, že v roce 2010 byl vydán pokyn Ministerstva financí č.j. 18/88767/2009–181 ze dne 12.1.2010. Týkal se sice DPH, ale MF se vyjádřilo k pronájmům naprosto jednoznačně. Parafrázuji část z textu pokynu MF:

Při poskytnutí nájmu je z daňového hlediska rozhodující, které osoby uzavírají smluvní vztah (nikoliv které osoby jsou vlastníky, příp. spoluvlastníky předmětu nájmu).
Jestliže smlouvu o nájmu společných částí domu, nebytového prostoru nebo bytu uzavřelo SVJ – plátce daně, poskytuje plnění osvobozené od daně, příp. zdanitelné plnění, rozhodne-li se nájem zdaňovat. Jestliže uzavře smlouvu, na základě které poskytuje právo umístění věci na společných částech domu za úplatu, poskytuje zdanitelné plnění."

Tak co, Mono? Věříte tedy Ministerstvu financí, nebo spíše Ministerstvu financí?

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.