Vložil Vítek (bez ověření), 19. Prosinec 2014 - 19:36

Pane lake,

zase se pokoušíte popírat existenci většinového názoru odborné veřejnosti citovaného zde na portále i s jeho autory už několikrát. Když chcete zase ty zdroje, uvedu nejprve Váš zdroj.

V příspěvku http://www.portalsvj.cz/…di-ing-hampl jste se odvolal na dokument s názvem SVJ a nový Občanský zákoník 2014, v jehož textu je shrnut pohled ředitele společnosti Regia na právní stav pro SVJ(2000), z něhož s potěšením citujete.

Jistě jste v textu p. Hampla zaznamenal, že v něm píše kromě Vámi citovaného menšinového názoru také o „většinovém právním názoru“ (dokonce ho p.Hapmla označuje za státní), podle kterého se stávající SVJ založená a vzniklá podle ZoVB budou řídit podle NOZ, protože se tyto SVJ považují za právnické osoby, jejichž právní povaha je upravena NOZ.

Menšinový názor jako Vy prezentovala také Mgr. Karolína Brosková , http://www.portalsvj.cz/…tka-broskova,
Ta se o většinovém názoru vyslovila takto: Obecně je zatím přijímán názor, že by se na tyto vztahy měla aplikovat ustanovení NOZ s výjimkou, kterou explicitně stanoví § 3063 NOZ. Úplně nesdílím tento obecný názor …“

Pokud Vás zajímají samotní autoři většinového odborného názoru, najdete je vyjmenované např. zde: http://www.portalsvj.cz/…tisek-korbel#…

Co se týče části stanov, které pozbyly platnosti s účinností NOZ, tak ty samozřejmě nejde obecně vyjmenovat z prostého důvodu. Konkrétní stanovy se přece liší případ od případu, jsou různě podrobné a s různými schvalovacími kvótami. Proto jsem odpověděl, co budou muset do stanov doplnit prakticky všechna SVJ.

Napsal jste, že určení počtu členů volených orgánů a délku funkčního období vyžaduje zákon o veřejných rejstřících. To jistě, to nikdo nepopírá, ale jaksi Vám ušlo, že to vyžaduje i NOZ v § 1200 odst.2 pís­m. d.

To, co jsem uvedl, není pouze můj názor. V souladu s tím je např. článek http://www.patria.cz/…nezenky.html advokátky JUDr. Mirovské petry, která publikovala na patria.cz celý seriál o SVJ.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.