Vložil lake, 17. Září 2014 - 22:27

Máte-li ve stanovách uvedeno, že zálohy na služby i fond oprav a veškeré finanční záležitosti spravuje firma XY, neznamená to pro Vás vůbec nic, jen abyste zvýšil svou ostražitost. Jestliže SVJ ponechává péči o své finance cizí firmě, netýká se to nijak Vás osobně. Vy jste v právním vztahu pouze se SVJ a nejste povinen přihlížet k jakýmkoliv požadavkům cizí osoby.

Co po Vás chce firma XY je bezvýznamné. Nejste s nimi již v žádném právním vztahu, a to ode dne, kdy se SVJ ujalo správy domu samo. Jste v právním vztahu již pouze se společenstvím vlastníků. Podle toho jednejte. Společnost XY by se Vám musela prokázat plnou mocí, jestliže by měla zastupovat SVJ v právním jednání s Vámi.
---------------------------------------------------------------------

Mimochodem, takové finanční nevolnictví SVJ vůči cizí osobě je velkým nebezpečím pro SVJ i pro Vás. Pokud členové výboru fungují jako nastrčené figurky developera a obhajují tento poddanský vztah, pak je třeba je odvolat, zvolit jiný sttutární orgán a nastolit normální právní vztahy s normálním profesionálním správcem. Čím dříve, tím lépe pro všechny.

To, co se děje ve Vašem domě, je typické vysávání vlastníků jednotek přes vzájemně spřízněné nastrčené firmy. Vždyť to vidíte sám: neoprávněné dvojité „zálohy“, další vynucování neodůvodněných plateb pod záminkou „kontroly účetnictví ve firmě“… Zkrátka tahají vás za nos.
---------------------------------------------------------------------

Máte tedy fond oprav ve stanovách. Budiž. Nejste ovšem povinen do něj nic platit. Fond může naplňovat právnická osoba SVJ, a to z přijatých příspěvků na správu domu, z přijatých úroků z prodlení, ze smluvních pokut, atd.. Existuje-li fond právnické osoby, v tom případě musí existovat schválená písemná pravidla pro tvorbu a užití tohoto fondu. Vyžádejte si je a prostudujte, jestliže nejsou součástí stanov.

Plaťte pouze schválené příspěvky na správu domu. Nikoliv jakýsi „fond“. Podotýkám, že ani příspěvky na správu nejste povinen platit bez právního důvodu. Ten důvod by Vám vznikl pouze pokud o úhradě příspěvků a jejich určení rozhodlo shromáždění. Stalo se tak ve vašem SVJ? Co je obsahem usnesení o příspěvcích?
---------------------------------------------------------------------

Počáteční platba dvojnásobku mohla být požadována před vznikem SVJ osobou, pověřenou činností správce domu. Soudím, že takový požadavek mohl být protiprávní, jestliže nebyl řádně schválen na shromáždění, ani není uveden v prohlášení jako povinnost nabyvatele jednotky. Ale tím, že jste bez protestů zaplatil, jste vyjádřil Váš souhlas s čímkoliv a s jakýmkoliv užitím těch prostředků.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.