Vložil X (bez ověření), 22. Listopad 2013 - 16:08

Trváte-li na vkladu do FO, pak SVJ musí FO nejdříve založit. SVJ může mít opravdový nefalšovaný FO, to nikdo nevylučuje. Lake jen upozornil, že běžné SVJ nebude mít dostatečné vlastní příjmy na to, aby mělo nějaký smysl FO zakládat. Situace se ovšem dramaticky změní, pokud se v domě najde mecenáš, který se zaváže do FO přispět významnou částkou, např. 1 mil. Kč. To už pak bude stát za to o zřízení FO uvažovat. Obávám se ale, že SVJ bude muset odvést nějakou daň, bude to v podstatě dar právnické osobě.

Téměř žádné SVJ ale FO nemá, rozhodně ne v účetnictví (pokud účetní není úplný neználek). Vlastníci bytů skládají zálohy. Složit jen tak mirnichtsdirnichts milionovou zálohu je k ničemu. SVJ by ji mělo obratem vrátit. Pokud chce nějaký vlastník něco konkrétního (např. náklady na výměnu výtahu) uhradit sám nebo trvale přispívat větším podílem než mu přísluší, pak musí uzavřít s ostatními vlastníky písemnou dohodu (musíte si uvědomit, že nemůžete lidem vnucovat své peníze proti jejich vůli). Pokud někdo podepsat odmítne, SVJ mu standardně naúčtuje jeho podíl na nákladech. Ostatní, kteří podepsali, pak budou muset odvést daň z příjmu. Jejich příjmem bude rozdíl mezi tím, kolik měli zaplatit podle podílu a kolik zaplatili.

Naši zákonodárci byli tak benevolentní, že v případě dohody všech vlastníků o jiném způsobu přispívání než podle podílu, nikdo žádnou daň z příjmu neodvede. Dohoda musí být písemná (viz ZDP), FÚ ji bude chtít vidět.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.