Vložil lake, 26. Září 2013 - 15:17

Paní Vlasto,
není důležité, že skupina toužící po opravách a technickém zhodnocení domu má většinu. Potřebujete tříčtvrtinovou většinu podle podílů. Máte ji? Psala jste, že 4 z 12 vlastníků nesouhlasí.

Dále: nepíšete kdo je vlastníkem oken. To je ovšem rozhodující pro plánování jejich oprav.

Dále: nepíšete ani slovo o kalkulaci ekonomické návratnosti plánovaného technického zhodnocení domu. Jestliže návratnost neznáte, jak chcete kohokoliv přesvědčit, že zateplení má vůbec nějaký smysl? Pokud zde rozumná návratnost je, pak vlastníci by nemuseli platit v souhrnu ani o korunu více: úspora na nákladech vytápění pokryje splátky jejich úvěrů.

Dále: Vaše tvrzení o splácení úvěru není pravdivé. Pletete si úvěr vlastníka jednotky (který jej splácí své bance) s úvěrem, který by si vzalo SVJ. Takový úvěr ovšem není určen na správu domu: SVJ si prostě chce jenom hrát na banku. Namísto vybrání jednorázové úhrady příspěvku na správu domu k uhrazení stavebních prací si společenství chce hrát na bohatého strýčka: hodlá poskytnout vlastníkům odklad placení jejich dluhů a dlouhodobý splátkový kalendář.

Půjčování peněz ovšem nepatří mezi záležitosti, které by SVJ mohlo vykonávat v rámci správy domu. Protože se ptáte „kdo donutí ostatní vlastníky úvěr splácet“, je zřejmé, že vaše SVJ by se mělo zdržet poskytování pochybných a nedobytných úvěrů vlastníkům. Nemáte na to zjevně dostatek potřebných znalostí, nevíte ani jak si poskytnutý úvěr právně zajistit.

Pokud má jít o úvěr poskytnutý vlastníkovi jednotky bankou, ta samozřejmě dlužníka ke splácení umí donutit, např. tak, že úvěr poskytne jedině proti ručení bytovou jednotkou dlužníka. To je naprosto běžný zajišťovací institut.

Doporučuji, abyste dobře naslouchala finančnímu poradci. Ví co říká, když upozorňuje na možnost žádat příspěvek na bydlení u finančně slabých vlastníků. K tomu by ovšem musela být odhlasována platba záloh na správu v reálné výši a musel by být proveden propočet zda jim pak vznikne nárok na státní příspěvek.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.