Vložil lake, 28. Únor 2013 - 19:14

Výtah je nová věc, neuvedená v Prohlášení vlastníka budovy. Je vyloučeno přinutit vlastníka jednotky, aby se finančně podílel na pořízení zcela nové věci, která by se měla stát jeho vlastnictvím proti jeho vůli. K tomu viz: http://www.portalsvj.cz/…do+1470/2002.

Pravomoc SVJ je omezena pouze na společné části domu, které jsou taxativně vyjmenovány v Prohlášení vlastníka. Výtah v nich uveden není. A navíc SVJ s těmito částmi pouze hospodaří ve smyslu správy, provozu (údržby) a oprav. Stavba nového výtahu či nové kotelny do pravomoci SVJ nespadá.

Takže bude-li souhlas všech (smlouva o výstavbě výtahu), je možno výtah zapssat do Prohlášení jako společnou část domu a financovat jej jako společný pro všechny.

Nebude-li souhlas všech, budou stavebníky (opět na základě smlouvy o výstavbě výtahu) pouze ti vlastníci jednotek, kteří souhlasí s jeho zřízením. Ti budou také stavbu plně financovat. Výtah bude novou společnou částí domu, společnou pouze některým vlastníkům jednotek (např. všem kromě VJ, kteří mají byty v přízemí).

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.