Vložil Dušan, 12. Březen 2012 - 17:23

A jaká je celková průměrná výše tohoto poplatku za správu připadající na jeden byt?

U nás platíme vlastníci družstvu správci (jde o družstvo, které spravuje desítky domů) poplatek za správu 135 Kč za byt a 10 Kč za výbor samosprávy. Tj. celkem 145 Kč měsíčně v domě se 72 byty.

Když jsem zde pročítal v diskusi, kolik platí vlastníci v SVJ za správu, tak to bylo nepoměrně více, v některých případech dokonce několikanásobně.

Na správu bytů vlastníků bývalým vlastníkem družstvem tu čtu většinou samou kritiku (o „nevolnické“ smlouvě o správě s družstvem, kočkopsovi, apod.).

V našem případě osobně oceňuji profesionalitu zaměstnanců družsva, kteří vykonávají správu dlouhé roky a dobře znají všechny předpisy a zákony v souvislosti se správou, takže když řešíme nějaký problém, tak je pravděpodobné že uspějeme, když předložíme fundované agrumenty s uvedením zákonných ustanovení či předpisů. Je pouze důležité nepodcenit kontrolní činnost, aby neměli někteří zaměstnanci družstva možnost si nějak „přilepšit“ na úkor vlastníků bytů v domě.

Při čtení řady příspěvků v diskusi mám skoro obavy, až i u nás vznikne SVJ právnická osoba, kdo z našeho domu, jak a za kolik bude vykonávat funkci člena výboru a kolik nás pak bude stát správa.

Ale určitě nelze zobecňovat a bude to případ od případu.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.