Vložil Pub (bez ověření), 29. Březen 2015 - 11:12

Vlastníci jsou hlupáci, kteří se musí nechat zastoupit kontrolní komisí, která má „stejný zájem“ na prozkoumání postupů představenstva/stat­.org.SVJ jako sám vlastník?

NE tak jsem to nemyslel. Řekl bych že KK je určena k tomu aby „suplovala“ ty vlastníky (líné nebo nemohoucí nebo nechtějící – tzn. ty kteří se domnívají že za jejich peníze za správu by měl činit stat.org. s péčí řádného hospodáře), kteří jejím zvolením mají pocit, že je ta „hodná“ KK svými ataky vůči SVJ ochrání před tím „zlým“ stat.orgánem.SVJ, který kamufluje, vede nebo nechá vést účetnictvní jako „pejsek s kočičkou“, uzavírá nevýhodné smlouvy, nevymáhá pohledávky apod.

Co ste nepochopil je, že v SVJ nemá vlastn9k méně pravomoci neý byste mohl přidělit samotné KK. A pokud je situace, kdy se o účetní knihy zače aktivně zajímat množství vlastníků větší než jeden, pak je čas a v zájmu stat.org. aby vedli elektronicky vše.

Třeba byste ale chtěl říci jak to děláte Vy: máte KK? A pokud máte KK, ale i bez toho, jak byste řešil, když by se o činnosti SVJ zajímalo postupně 10 vlastníků a každý si chtěl vše prostudovat SAMOSTATNĚ, se SVÝM ÚČETNÍM, se SVÝMI KOPIEMI dokumentů (faktur, pokladních stvrzenek, smluv – ne vlastně ty ne, protože zrovna smlouvy vyjímečně PDF-kujete)… nechal byste každého jednoho z nich si pořídit kopie (a byl tak spokojen s desetinásobkem časové ztráty při pořizování kopií) nebo byste si dal říct a učinil tak jen jednou a pak již jen vždy „vyhledal díru pro flešku“?


Pokud jde o vedení účetnictví: připouštím, že je možné, že se najde nějaké SVJ kde bankovní pohyby do účetních knih přenáší ručním přepisem z výpisu bankovního účtu a v těchto knihách se pak provádí zápisy ručním způsobem – ale mohl byste na takové SVJ ukázat?

Nevěřím, že takové SVJ existuje. Ani Vaše SVJ takové není: sám jste uvedl že nejdůležitější dokumenty PDF-kujete. A jaký účel by to mělo, pokud byste nechtěl tyto informace v této podobě šířit.

Jak jsem napsal výše: pokud se najde více vlastníků kteří budou chtít KONTROLOVAT účetnictví, pak potřebují účetní doklady – to říkáte i Vy sám. A pak je nepochybně přínosné vést VŠE v elektronické podobě… a Vám pak stačí vědět kde máte díru, do který píchnete vlastníkovu flešku.

Trvám tedy na tom, že kdo říká, že vede účetnictví jen v podobě listinné, že „smlouvy píše ručně nebo na Consulu“, že podklady na shromáždění píše ručně, apod… a proto nemůže nic předávat v elektronické podobě – je lhář a obstrukčník. Panjo by měl doklady naskenovat a člence KK je vydat.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.