Vložil lake, 27. Březen 2015 - 9:12

Panjo, zjevně netušíte jaké jsou povinnosti členů statutárního orgánu. Dávejte si na to pozor, neznalost neomlouvá – viz § 159 NOZ.

Je vyloučeno, aby stautární orgán dopustil, aby doklady, dokumenty či účetní knihy byly předány do držení jiné osoby bez právního důvodu a ocitly se tak zcela mimo vnitřní sféru právnické osoby. Úvahy vedené tímto směrem svědčí o nedostatku zdravého rozumu a pudu sebezáchovy u členů výboru.

Nahlížení je výbor povinen umožnit. Učiní tak na vyzvání v místě sídla právnické osoby, pokud stanovy neurčují jiné vhodné místo. Zda si vlastník v rámci nahlížení bude pořizovat také kopie je pouze jeho věc. Jeho povinností je pouze aby si kopie pořizoval pomocí nepoškozující techniky.

Povinností statutárního orgánu je také zjistit, zda při nahlížení může nahlížející osoba získat přístup k osobním údajům jiných osob. Pokud ano, je povinností právnické osoby poučit nahlížejícího podle zákona o ochraně osobních údajů. Odpovědnost za splnění poučovací povinnosti má právnická osoba, která shromažďuje osobní úsaje.

Kdybych byl členem výboru, trval bych na tom, aby každá nahlížející osoba podepsala prohlášení, že byla poučena ve smyslu zákona č. 101/2000 Sb. o ochraně osobních údajů, a že bude zachovávat mlčenlivost o osobních údajích jiných osob, jesdtliže k takovým údajům získá během nahlížení přístup.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.