Vložil lake, 20. Září 2011 - 3:59

Pane Křivánku, oněch 19 položek není záloha na správu domu. Platba za služby a zálohy na služby zcela jistě nepatří pod náklady správy domu ve smyslu ZoVB. Reklamujte předpis záloh s tím, že je neplatný pro neurčitost, případně pro rozpor se zákonem. Do vyřízení reklamace neplaťte nic.

  • Až dostanete odděleně vyčíslené předpisy záloh, zkontrolujte, zda zálohy na správu, údržbu a opravy domu jsou stanoveny tak, „aby byly kryty předpokládané náklady, které bude nutné vynaložit v následujících měsících i v dalších letech.“ (Viz § 15 odst. 2 ZoVB). Družstvo je k tomu povinno předložit Vám alespoň rámcový rozpočet předpokládaných výdajů domu na následující měsíce a roky. Vy si pak zkontrolujete, zda částka předepsaná Vám jako měsíční záloha odpovídá poměrně Vašemu spoluvlastnickému podílu na těchto výdajích. Není-li tomu tak, neplaťte nic.
  • Dále požádejte družstvo, aby doložilo, že částka záloh na správu byla schválena na řádně svolaném shromáždění (§ 15 odst. 2 ZoVB). K tomu jsou povinni doložit pozvánku a zápis z tohoto shromáždění. Nebylo-li shromáždění, neplaťte nic. (To platí, pokud vzniklo SVJ a zvolilo svůj statutární orgán.)
  • Není-li statutární orgán zvolen, „… rozhoduje se o výši částek podle odstavce 1 nadpoloviční většinou všech vlastníků jednotek v domě.“ (§ 15 odst. 2 ZoVB). Podle konstantní judikatury rozhodování „většinou všech“ znamená, že věc musí být VŠEM spoluvlastníkům předestřena, aby se k ní mohli vyjádřit. Pokud družstvo rozhodovalo samo, bez možnosti vyjádření menšinových vlastníků jednotek, je družstvem přijaté rozhodnutí absolutně neplatné (i když družstvo má samo nadpoloviční většinu). Neplaťte nic.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.