Vložil lake, 12. Červenec 2011 - 12:26

Pane Potočníku,

(1) Není-li parcela uvedena v Prohlášení vlastníka, pak nejde o parcelu věcně příslušnou k domu a není součástí společného vlastnictví podle ZoVB. Je tedy vyloučeno hlasovat o této parcele na shromáždění SVJ. Použití prostředků na správu domu a pozemku k úpravě nebo změně této parcely by podle mne bylo zpronevěrou záloh na správu domu.

(2) Bez souhlasu všech spoluvlastníků nemovitosti je vyloučeno, aby zde vznikla nějaká stavba (spojená se zemí pevným základem), např. pískoviště s betonovým okrajem, prolézačka či houpačka pevně kotvená do země, lavičky pevně spojené se zemí, plot jehož sloupky jsou pevně ukotveny v zemi). To platí bez ohledu na to, zda by taková stavba měla vzniknout do spoluvlastnictví všech spoluvlastníků parcely, nebo do vlastnictví jiné osoby. Spoluvlastník pozemku není povinen strpět jeho znehodnocení novou stavbou; šlo by o neoprávněný zásah do základních práv vlastníka chráněných Ústavou.

(3) Pokud by projekt hřiště zahrnoval nikoliv stavbu, nýbrž pouhou úpravu povrchu (např. cestičky vysypané štěrkem bez dalších podkladových vrstev a bez betonových zapuštěných okrajů), pak o takové úpravě mohou rozhodnout spoluvlastníci parcely většinou, počítanou podle spoluvlastnických podílů. Nesouhlasícímu spoluvlastníkovi musí tento záměr být předestřen, aby se k němu mohl vyjádřit.

(4) Rovněž je při využití parcely nutno respektovat platné územní rozhodnutí, v němž je stanoven způsob využívání parcely (např. ostatní plocha – zeleň). Ke změně způsobu užívání (např. na dětské hřiště) by muselo proběhnout územní řízení, jehož účastníky jsou povinně všichni spoluvlastníci pozemku.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.