Vložil lake, 11. Květen 2011 - 17:12

Pořad je v archivu zde: http://www.iprima.cz/videoarchiv . Najděte si pořad „Soukromá dramata“ a datum 11.05.2011.

Jde o odstrašující příklad, jak developer dokáže zneužít děravého zákona a malé ostražitosti (nebo spíše naprosté naivity) zájemců o koupi bytu.

Potvrzuje se, že kupovat byt „naslepo“ se nevyplácí. Pokud si nabyvatel jednotky nezjistí, jaké jsou existující závazky společenství, jaké smlouvy SVJ uzavřelo, za co převezmou jako vlastníci odpovědnost – pak se nestačí divit.

Přitom by stačilo tak málo: trvat na tom, aby v kupní smlouvě byly vyjmenovány všechny známé závazky, za které bude nabyvatel jednotky ručit z titulu svého členství v SVJ. Zjistit si, jaké je složení výboru SVJ. Zda má tento výbor podle stanov oprávnění uzavírat smlouvy bez jakékoliv kontroly shromážděním.

V kanadském Ontario Condominium Act je dáno právo vlastníka jednotky i zájemce o její koupi (rovněž realitního agenta tohoto zájemce), aby obdrželi na vyžádání kopie dokumentů společenství (povinně opatřené razítkem a podpisem osoby jednající za výbor). Viz http://www.portalsvj.cz/…avo-nahlizet .

Bohužel nejsme v Kanadě. Vše začíná špatným zákonem: Namísto upatlané přípravy nového (špatného) Občanského zákoníku stačilo dát přeložit a upravit některý zahraniční zákon o vlastnictví bytů. Třeba ten Ontario Condominium Act 1998. Ale to nenapadlo ani profesora Eliáše, zahleděného do rakouského ABGB; raději precizně řešil takové perly, jako právo pastvy, půhonu dobytka a vznik nového ostrova jeho naplavením. Nenapadá to ani ty, které jsme kdovíproč zvolili do poslaneckých křesel.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.