Vložil lake, 9. Květen 2011 - 9:29

Tazatel napsal: „Pozemky okolo domů jsou v podílovém spoluvlastnictví vlastníků bytových jednotek ze všech 4 domů“. Takže jeho předchozí tvrzení, že pozemek je ve spoluvlastnictví „čtyř SVJ“, je zjevně nesprávné.

Jedná se tedy o spoluvlastnictví jednotlivých osob podle Občanského zákoníku. O nakládání se společnou věcí rozhodují spoluvlastníci většinou, počítanou podle spoluvlastnických podílů (viz ObčZ). Smlouvy v běžných záležitostech (jakou je údržba pozemku) uzavírají spoluvlastníci společně a nerozdílně.

Možnost první:
Spoluvlastníci pozemku, kteří mají dohromady nadpoloviční podíl, uzavřou smlouvu se SVJ (nebo se správcem, nebo s živnostníkem) o kosení trávy. K platnosti takové smlouvy je nezbytné, aby záměr byl všem spoluvlastníkům pozemku předestřen, aby se k němu mohli předem vyjádřit.

Možnost druhá:
Na rozdíl od p. Clever butt tvrdím, že existuje i možnost uzavřít čtyřstrannou smlouvu mezi všemi SVJ. SVJ tazatele jako vlastník sekačky bude zajišťovat kosení trávy na celém pozemku. Ostatní tři SVJ budou dalšími stranami smlouvy jako příjemci této služby.
Vysvětlení: Za ekonomicky oprávněné náklady se pro účely účetnictví považují mimo jiné i náklady spojené s užíváním zastavěného pozemku včetně pozemku na něj navazujícího. Přitom není podmínkou, aby tento navazující pozemek byl ve vlastnictví toho, kdo tyto náklady vynakládá. Jinak řečeno: SVJ se může starat i o cizí pozemek, jestliže navazuje na pozemek pod domem. Náklady takto vynaložené patří mezi „náklady na správu domu a pozemku“ ve smyslu ZoVB. Domnívám se, že je k tomu třeba dohody všech, nebo dohody o jiném způsobu přispívání podle § 15 odst. 1 ZoVB.

Možnost třetí:
Všechna čtyři SVJ uzavřou smlouvu s jinou osobou (např. živnostníkem) o kosení trávy. Jestliže si k tomu tento živnostník bude pronajímat sekačku v majetku jednoho ze SVJ, půjde o jinou (nezávislou) smlouvu o pronájmu věci movité mezi ním a vlastníkem sekačky.

Otázkou zůstává, k čemu SVJ tazatele sekačku koupilo, jestliže nyní nemá žádnou smlouvu ani příslib o možném budoucím využití sekačky.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.