Vložil lake, 7. Březen 2011 - 10:49

Platby záloh na správu domu
Přijímání záloh podle § 15 odst. 2 ZoVB, hospodaření s nimi a jejich vyúčtování má SVJ na starosti teprve od okamžiku, kdy "výši částky a den její splatnosti sdělil vlastníkům jednotek výbor nebo pověřený vlastník" (§ 15 odst. 2 ZoVB). Teprve tímto okamžikem (nikoliv dříve) vzniká povinnost SVJ hospodařit s přijatými zálohami a právo vymáhat nedoplatky. SVJ tedy není povinno převzít pohledávky a závazky developera, provádět vyúčtování záloh placených na účet developera a není ani oprávněno vymáhat na dřívějších neplatičích.

Vztah SVJ-developer ohledně výdajů na správu
Šlo zřejmě o typické jednání developera bez příkazu. Lze označit jako bezdůvodné obohacení SVJ (§ 454 ObčZ), a to od okamžiku, kdy se společenství ze zákona ujalo či mělo ujmout správy domu (což je okamžik volby jeho statutárního orgánu). Ovšem developer je povinen prokázat účelně vynaložené náklady na činnosti, které vykonal, ač byly v té době již předmětem činnosti SVJ. Zatím však předložené doklady obsahují chyby, nejsou tedy průkazné.

Platby záloh na služby
Zákon nestanoví, že by služby bylo povinno zajišťovat SVJ. Naopak platí, že práva a povinnosti z uzavřených smluv přecházejí z původního vlastníka na nabyvatele jednotek. Vlastníkům jednotek by vznikla povinnost platit svému SVJ zálohy na služby teprve od okamžiku, kdy shromáždění pověří SVJ zajišťováním těchto služeb:
- stanoví co jsou služby,
- odhlasuje způsob jejich rozúčtování (§ 11 odst. 4 ZoVB)
- vlastníkům bude prokazatelně sdělena výborem nebo pověřeným vlastníkem výše záloh na tyto služby (včetně termínů plateb a identifikace bankovního účtu).
Pouze takto průkazně určené částky může pak SVJ spravovat, hradit z nich služby a vymáhat na neplatičích.
Pokud se před tím platilo jiné osobě bez existence smluvního vztahu mezi SVJ a touto osobou, vznikly této osobě povinnosti rozúčtovat a vyúčtovat plátcům poskytnuté služby za příslušné zúčtovací období (zpravidla jeden rok). SVJ s tím nemá nic do činění.
Dřívější platby služeb směřované na jinou osobu (ať na základě Prohlášení vlastníka, nebo smlouvy mezi developerem a jednotlivými vlastníky jednotek, nebo bez právního důvodu), nechť s jednotlivými vlastníky jednotek vyúčtuje tato osoba - ten, kdo tyto platby přijímal nebo měl přijímat, kdo o nich účtoval ve svém účetnictví, kdo je svým jménem vymáhal nebo měl vymáhat, kdo k nim má všechny příslušné daňové doklady.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.