Vložil ardjuna, 24. Únor 2011 - 19:56

Dobrý den, paní Konopníková,

Pokud bych byl já ve vaší situaci, a pokud by mi výbor odmítl zpřístupnit podklady z účetnictví a dokonce i bankovní výpisy (z těch byste také mohla zjistit jaké objemy a na jaký účet jsou poukazovány – i když bez knihy přijatých faktur asi nezjistíte, zda se nejedná např. o úhrady faktur za teplo, vodu apod.), pak bych to asi řešil přes Policii ČR, kde bych zkusil podat trestní oznámení ohledně podezření ze zpronevěry. Policie by to měla minimálně prověřit (zjistit, zda vaše peníze neputují někam, kam nemají).

Nevím ale, jestli je to úplně vhodný způsob, protože tím si výbor určitě postavíte proti sobě. Já jsem také zhruba před rokem zjistil, že máme v našem SVJ velké dluhy (o kterých nás výbor několik let vůbec neinformoval). Když jsem pak chtěl po výboru podklady a začal jsem se prokousávat účetnictvím (za vydatné pomoci paní Klainové, kterou nikdy nepřestanu obdivovat), s hrůzou jsem zjišťoval, co všechno je u nás špatně. Reakce výboru byla taková, že mi podklady přestali poskytovat.

Když jsem pak o problémech informoval vlastníky (výbor totiž odmítal přiznat jakékoli pochybení), skončilo to tím, že se v našem domě vytvořili 2 tábory rozhádaných vlastníků, kteří se obviňovali, házeli na sebe špínu, očerňovali se a dokonce došlo i na trestní oznámení. Nebylo to nic, co bych někomu přál (a něco z toho přetrvává dosud – i po roce). Občas mi z toho bylo opravdu špatně a přemýšlel jsem o tom, zda se raději neodstěhuji.

Chci tím říct, že nejste v lehké situaci. Pokud vám výbor odmítá zpřístupnit tyto důležité informace, pak se připravte na krušné chvíle.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.