Vložil lake, 3. Únor 2011 - 21:18

Pane Balusko,

děkuji za upřesnění. Z Vámi uvedených námitek má význam pouze ta prostřední. Podle § 9 odst. 7 zákona o vlastnictví bytů "orgány společenství jsou (...) výbor (...) nebo ten vlastník jednotek, kterého v případě, že není zvolen výbor, shromáždění pověří výkonem funkce výboru (dále jen "pověřený vlastník")".

Z uvedeného plyne, že osoba zvolená jako pověřený vlastník musí splňovat podmínku, že je vlastníkem jedné nebo více jednotek v domě. Jestliže - jak píšete - tato osoba nevlastní v domě jednotku, pak "volba" byla absolutně neplatná pro rozpor se zákonem. Váš "pověřený nevlastník" se tedy nemůže ujmout funkce, která mu nepřináleží a do které nebyl nikdy řádně zvolen.

V případě, že "pověřený nevlastník" se snad pokusí dosáhnout zápisu v rejstříku na základě nepravdivých údajů, lze předpokládat, že rejstříkový soud odmítne vaši "volbu" zapsat. V případě, že soudce přehlédne tuto zjevnou překážku, může se výmazu neoprávněně zapsané osoby domoci kdokoli, kdo osvědčí právní zájem. Pokus podfouknout rejstříkový soud bude pro "pověřeného nevlastníka" mít trestněprávní následky.

Zákon č. 40/2009 Sb. Trestní zákoník, § 254:
Odnětím svobody až na dvě léta nebo zákazem činnosti (...) bude potrestán, kdo uvede nepravdivé nebo hrubě zkreslené údaje v podkladech sloužících pro zápis do (...) rejstříku společenství vlastníků jednotek anebo v takových podkladech zamlčí podstatné skutečnosti.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.