Vložil lake, 6. Únor 2011 - 10:24

Pokud kupujete byt v zanedbaném domě s vědomím, že na zálohách je pouze nezbytné minimum pro běžné výdaje a není nic našetřeno na budoucí opravy, pak Vám musí být jasné, že do společných částí bude nutno dříve či později rozsáhle investovat. Vysoká jednorázová platba tedy pro Vás nemůže být překvapením.

(1) Částka zálohy musí být odhlasována na shromáždění, a to nadpoloviční většinou přítomných hlasů (§ 15 odst. 2, § 11 odst. 2 ZoVB). K získání souhlasu všech není zákonný důvod.

(2) Výše částky a četnost placení musí být odůvodněna – v souladu budoucími výdaji SVJ (§ 15 odst. 1 a 2 ZoVB). Výbor tedy je povinen doložit rámcový harmonogram výdajů a oprav, z něhož lze dovodit, zda skutečně je celou částku nutno složit ihned (na nutné výdaje, které nesnesou odkladu).

(3) Pouhé oznámení na shromáždění nemá právní účinky. Povinnost platit Vám vznikne okamžikem, kdy Vám výši částky a způsob jejího placení sdělí výbor nebo pověřený vlastník (§ 15 odst. 2 ZoVB).

(4) Samozřejmě výše Vašeho podílu na financování výdajů SVJ musí odpovídat spoluvlastnickému podílu jednotky na společných částech domu. Není zpravidla možno určit paušální částku na byt, nejsou-li byty stejné.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.