Vložil lake, 20. Prosinec 2010 - 9:10

TH-PH,

Na předmět činnosti zapomeňte, je to slepá ulička. Developer měl samozřejmě plné právo označit v Prohlášení vlastrníka osobu vykonávající správu domu a také to učinil. K platnosti smlouvy podepsané za obě smluvní strany stejnou osobou viz rozsudek Nejvyššího soudu sp. zn. 29 Cdo 3418/2008, ze dne 30. 9. 2009.

Jiná věc je, jaká je platnost této části Prohlášení. Přečtěte si laskavě Datum vzniku SVJ a počátek výkonu správy domu. Zjistíte, že oprávnění spravovat dům pro dosavadního správce (družstvo) automaticky zaniká okamžikem, kdy SVJ zvolilo svůj statutární orgán. Je otázkou, zda totéž platí i pro správce uvedeného v Prohlášení vlastníka. Bude to záležet na výkladu § 11 odst. 4 ZoVB. Judikát k takovému rozšířenému výkladu zatím není (pokud vím) žádný.

Dále:
Nejvyšší soud v rozsudku sp. zn. 29 Cdo 2531/2008 ze dne 30. října 2008 judikoval, že kupní smlouva, jíž jménem obou stran uzavřela stejná fyzická osoba jakožto jejich statutární orgán (případně člen statutárního orgánu) a v níž je sjednaná kupní cena výrazně nižší než cena obvyklá, může být právním úkonem učiněným v rozporu se zákonem a tudíž právním úkonem neplatným. Totéž by platilo pro sjednanou cenu vyšší. Viz rovněž rozsudek Nejvyššího soudu 21 Cdo 1811/2000 a 29 Cdo 3418/2008.

Pokud developer zneužil svého majoritního postavení k uzavření nevýhodné smlouvy A ZÁROVEŇ je mezi ním a správcem majetkové či personální propojení, pak se může jednat např. o trestný čin lichvy či jiný z palety majetkových trestných činů. Od orgánů činných v trestním řízení nemůžete očekávat nějakou samostatnou intenzivní aktivitu. Proto na vás bude doložit, že současná výše poplatku za správu je výrazně a bezdůvodně vyšší než výše obvyklá. K trestnému činu by zde musel navíc být prokázán úmysl.

I kdyby nešlo o trestný čin, je možno napadnout smlouvu a výši poplatku z důvodu rozporu s dobrými mravy (důkazní břemeno je na vás). I v tomto případě by smlouva mohla být posouzena jako absolutně neplatná (§ 39 ObčZ).

A nakonec běžný postup podle ZoVB:
• Požádáte o zařazení na pořad nejbližšího shromáždění bod "vypovězení nebo změna smlouvy s dosavadním správcem".
• Na shromáždění doložíte předraženost kalkulace a to porovnáním současné smlouvy (jejího obsahu) s nabídkami jiných správních firem.
• Nebude-li odhlasována změna, obrátíte se na soud do 6 měsíců jako "přehlasovaný vlastník".

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.