Vložil lake, 5. Říjen 2010 - 23:36

Katko,

zjistit, zda SVJ má či nemá fond oprav je jednoduché. Zákon o účetnictví vyžaduje ke zřízení rezervního fondu, aby osoba která jej zřizuje schválila písemná pravidla čerpání tohoto fondu. Dále musí jít o částku skládanou na oddělený bankovní účet. Jen tak budou částky ve fondu osvobozeny od zdanění daní z příjmu právnických osob za příslušný účetní rok.

Pokud tedy Vaše SVJ tvoří fond oprav (což bývá výjimečné), pak jej v žádném případě nenaplňují vlastnící jednotek přímo svými příspěvky. Jako vlastník jednotky jsem pouze povinen platit zálohu na správu podle § 15 ZoVB, která po zaplacení je vedena jako dluh společenství vůči mně. Mimochodem, o výši částky se hlasuje nadpoloviční většinou přítomných, nikoliv 75% o kterých se zmiňujete.

Nejsem tedy povinen posílat svému SVJ dary k naplnění Fondu oprav či jakéhokoliv jiného rezervního fondu.

lake
-------------------------------------------------------------------------------------------------
P.S.
V jiném vláknu mne jeden z Neználků napomíná a vyžaduje, abych používal povinně termín "fond oprav" v případech, když o žádný FO nejde.
Neznat správný termín - to se může jistě přihodit každému.
Ovšem pokud tento Neználek mně, panu Pavlovi, paní Klainové či komukoliv jinému PŘIKAZUJE, že máme používat nesprávný termín, protože jemu se to líbí - pak u něj jde o tupost kombinovanou s nafoukaností.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.