Vložil Alenka Malá (bez ověření), 21. Září 2010 - 13:32

Předpokládám, že shromáždění tohoto správce schválilo, jelikož nejste experti v oblasti účetnictví. Za správnost účetnictví nezodpovídá výbor, ale firma která se k jeho vedení smluvně zavázala, a kterou jste za tyto činnosti platili.

Pokud máte o vedení účetnictví pochybnosti, najměte si profesní účetní firmu, která vám zpětně provede rekonstrukci účetnictví. Nebude to zadarmo, ale budete mít v ruce pádný důkaz o pochybení tohoto správce, pokud to rekonstrukce účta prokáže. Po té můžete po správcovské firmě požadovat vrácení odměny nebo její části na základě nesplnění povinností z mandátní smlouvy. Pokud rekonstrukce pochybení neprokáže, budete mít alespoň klid.

Co se týká prodlev v předávání účetních výstupů, platí obecné pravidlo, že pokud nemáte daňového poradce, musíte mít účetnictví uzavřené nejpozději do 25.3.následujícího roku, abyste mohli případně podat daňové přiznání do 31.3., anebo prokázat, že daňové přiznání podávat nemusíte. Pokud máte daňového poradce, může se termín posunout na 30.6. (§40, odst. 3) zákona o správě daní a poplatků).

Každopádně bych tuto situaci před vlastníky nezatajovala a požádala je o souhlas s tím, že podniknete kroky potřebné k její nápravě (rekonstrukce účetnictví, najmutí právníka apod.)

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.