Vložil Matějka Jaroslav, 19. Srpen 2010 - 19:42

Vážení diskutující,

přečtěte si prosím pozorně původní dotaz k části „nájemné“.

Jedná se pouze o pronájem místnosti, ne technického zařízení, to je ve vlastnictví dodavatele tepla.

Zde se nájemné nestanoví v Kč/GJ, ale v Kč/m2/rok, a to zhruba v ceně v daném místě a čase běžné. Jelikož se jedná o „nevybavené“ prostory k neveřejnému podnikání, bude se jednat o obdobnou cenu nájemného v Kč/m2/rok jako za sklad s osvětlením bez sociálního zázemí.

Záleží, zda patní měření dodávky tepla je na vstupu do VS nebo na výstupu VS.

Provozovatel výměníkové stanice/VS je oprávněn k ceně nakoupeného tepla dle patního měřidla na vstupu do VS přičíst oprávněné náklady spojené s provozem VS: nájemné, el.energie, mzda obsluha, náklady revizí, servisu, oprav a údržby, odpis technologie, přiměřený zisk aj.

Je pouze shodou okolností, že provozovatel a vlastník VS je i dodavatel tepla.

Pozn.:

  • Výsledná cena pro odběratele = zúčtovací jednotky z jednotlivých VS v jedné lokalitě může být různá, což je v souladu s platnými předpisy o cenách a cenovými rozhodnutími ERÚ.
  • VS se chová jako tepelný zdroj, nakupuje energii=teplo v proměnných nákladech ceny tepla na tepelném zdroji=VS a připočítává v kalkulaci oprávněné stálé náklady daného tepelného zdroje=VS.
  • Čím vyšší nájemné v daném případě, tím vyšší jednotková cena = Kč/GJ.

Technologické zařízení není vašim majetkem. Do pronajatých prostor jako vlastník nemáte volný přístup, přístup je možný pouze po předchozí výzvě a to ke kontrole stavebního charakteru budovy/dané místnosti, případně ke kontrole řádného způsobu užívání v návaznosti na požárně bezpečností předpisy, předpisy hygienické a užívání k účelu dle nájemní smlouvy. Za celé technologické zařízení, včetně měřidel, odpovídá provozovatel. Pokud s vámi nechce komunikakovat v rámci kupní smlouvy (doložit oprávněnost fakturovaných nákladů dle měřidel – možnost odpočtů bývá stanovena v kupní smlouvě), můžete se domáhat kontroly prostřednictví SEI.

Matějka

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.