Vložil lake, 18. Květen 2010 - 1:58

Pan Steve si zřejmě pletete stavební zákon a zákon o vlastnictví bytů. Z jeho nesrozumitelného příspěvku lze poznat jen to, že ZoVB si ani nepřečetl. Podívejme se, jaké jsou možnosti vlastníků bránit se proti nepovolené změně vzhledu domu.

Podle § 13 odst. 3 ZoVB úpravy, jimiž se mění vzhled domu, může vlastník jednotky provádět jen se souhlasem všech vlastníků jednotek.
To znamená, že jednotlivý vlastník si nemůže osadit okna v jiné barvě, nebo jinak členěná, a to ani jsou-li okna součástí jednotky a tedy v jeho vlastnictví. Nesouhlasí-li všichni, změna vzhledu je nelegální.

• Svévolný zásah do vzhledu domu je vlastník povinen odstranit. Tuto povinnost lze vymáhat a nařídit vlastníkovi soudně. Neodstraní-li vlastník nelegální úpravu sám, lze soudně nařídit odstranění na jeho náklad.

• Vlastníci se mohou domáhat finanční kompenzace za "poškození vzhledu domu" a s tím spojenou psychickou újmu. Počítejme: Vlastník jednotky ocení svou psychickou újmu za zhoršení vzhledu domu na 2 Kč denně. Tomu jistě každý soud přisvědčí. Při 20 bytech je to 40 Kč denně, to jest 14600 Kč ročně, nepočítáme-li rodinné příslušníky vlastníků jednotek. To se ta nestandardní okna vskutku prodraží ...

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.