Vložil mirek_2 (bez ověření), 25. Březen 2010 - 12:01

…pro Hlož….
Ze sdělení: „ Mám před sebou tabulku s názvem Vyúčtování…..“ vyplývá, že do nákladů na správu byly zaúčtovány zřejmě jen drobnosti týkající se běžného provozu (odhaduji za poslední rok max. do 20tis.Kč), ale výdaje na větší opravy (výměna dveří společných prostor…) jsou zatím vykázány jako „ Záloha na nové dveře“. Chápal bych to tak, že zatím byla uhrazena zálohová fa na dveře a celá vámi uváděná akce „byly vyměněny dveře a okna ve spol. prostorách“ není dosud vyúčtována a v rozporu s § 15/1 ZoVB byly proto zatím zaúčtovány sice neoprávněně, ale v podstatě jen „drobnosti“ a navíc u některých položek by asi mohla nastat.nekonečná diskuse, zda se jedná o výdaje na správu, nebo služby.
Angažovat se proto příliš v řešení současného (resp. převážně minulého) stavu a požadovat – jak uvedeno v některých příspěvcích – důsledné rozdělení „všech plateb na ‚zálohy na služby‘ a ‚zálohy na správu‘ “, navrhovat radikální a okamžité řešení problémů, k nimž dosud nemáte potřebné informace a podklady, to bych ani neradil. Ten led, po kterém by jste klouzala je příliš tenký a lehce by se mohlo stát, že položky o kterých by jste spolubydlící přesvědčovala, že musí být – na základě zde posbíraných zkušeností účtovány nutně podle podílů (např. odměny, náklady.na účetnictví a ostatní administraci správy, některé kontroly a další), mohou být do roka účtovány zase rovným dílem podle bytů – návrh novely ZoVB leží v parlamentu a co kdyby nově zvolená sněmovna neměla nic jiného na práci a návrh projednala…
Ve vašem případě by zatím šlo asi jen o ‚nějaké drobné‘ měsíčně, ale brzo zřejmě půjde o ty stokoruny každý měsíc.…a to potom začnou přemýšlet i ostatní.

Vaše SVJ řešilo zřejmě zatím jen provozní ‚prkotiny‘ podle zásady každý stejně a podstatné věci, jako je financování větších oprav, včetně úvěrů se teprve mají řešit a to si musíte pohlídat především!
Chtěl bych vám proto jen zopakovat: ‚nenechte se unést emocemi a nevrhejte se bezhlavě do sporů, které by při předčasném položení karet na stůl mohly být a pravděpodobně i byly lehce odmítnuty a zbytečně by jste si popudila i případné možné spojence, které pro realizaci nutných změn budete potřebovat. Klidně zatím čerpejte další a další informace. Jediné co by jste měla udělat urychleně, je dát SVJ na vědomí, že odmítáte vyúčtování výdajů na správu rovným dílem a trváte, aby bylo dáno do souladu s §15(1) platného zák. o vlastnictví bytů. Raději nic víc…‘ a klidně čerpejte postupně další informace… Poslechněte si, jak jste na tom vlastně s tím“FO“, jak se plánuje financování větších oprav a jak si kdo představuje úhradu splátek případného úvěru.
Jeli tomu tak, že do tzv.“fondu oprav ukládáte ročně 216tis.Kč, měli by jste mít našetřeno statisíce.(pokud se jiné větší opravy nerealizovaly) a berte to klidně tak, že váš podíl na těchto složených zálohách je 1/12 ,ale váš podíl na úhradě nákladů na správu musí být podle majetkových podílů podle toho opakovaně citovaného §15/1 ZoVB. To je to, co si musíte pohlídat…a nebojte se, oni ostatní začnou brzo počítat také.
Je také nutno si ověřit stav vašeho účetnictví. Možná že je v pořádku a vám byl dán jen nějaký ‚výpis‘ ale víc se kloním k názoru, že se nejedná o účetnictví podle platných předpisů, ale pouze o nějakou verzi bývalého ‚jednoduchého účetnictví‘ a to by s velkou pravděpodobností bylo opravdu píchnutí do vosího hnízda. V souvislosti s případným jednáním o úvěru solidní banka má také solidní zájem o toto účetnictví a pokud by jste to zateplení mysleli vážně, jistě někoho napadne, zda by jste nedosáhli na dotaci v rámci programu Zelená úsporám. Krajská pracoviště státního fondu živ.prostředí prý rovněž dostaly už pokyn, aby se při projednávání žádostí zajímaly o účetnictví SVJ a zda je vedeno podle platných předpisů. mirek

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.