Vložil PeDuPles (bez ověření), 24. Březen 2010 - 11:32

Ano, pokud vyjdeme z předpokladu, že celková roční částka 216.000 Kč je určením výše záloh dle §15 odstavec 2) ZoVB: Výši záloh si určí vlastníci jednotek usnesením shromáždění dopředu tak, aby byly kryty předpokládané náklady, které bude nutné vynaložit v následujících měsících i v dalších letech.

Potom tedy platí, že Vy se svým podílem byste se na tvorbě této zálohy měla podílet právě těmi 13.704 Kč ročně, respektive částkou 1.142 Kč měsíčně. Pokud jsou tedy zálohy nastaveny ve stejné výši od počátku fungování SVJ, je potřeba k výpočtu celkem neoprávněně vybraných záloh vynásobit částku 358 Kč (1.500 – 1.142) počtem měsíců, po které toto trvalo.

Ještě jukněte na to, zda by středním bytům rovněž vyšly přeplatky nebo nedoplatky. Nemá to vliv na oprávněnost Vašeho požadavku, ale výrazně by to zvětšilo šanci na hladké odsouhlasení shromážděním, kdyby na základě předložených čísel dalších osm majitelů bytů pochopilo, s čím původně souhlasili a že mají nárok na vrácení přeplatku.

Svou argumentaci můžete také podepřít faktem, že podle Katastru nemovitostí například Vy vlastníte z těch zmiňovaných dveří jen 6,345% a je na Vás požadován příspěvek na opravu 8,33%, stejně jako u ostatních oprav a údržby společných prostor, které jsou hrazeny ze záloh na správu. Z toho je zřejmé, že necelými dvěma procenty dotujete opravu podílu (majetku) někoho jiného.

Čili připravit se tímto na výkřiky z pléna, že společné části vlastníte všichni stejným dílem. Nesmyslnost tohoto tvrzení dokážete výpisem z katastru. A 2% rozdílu rozhodně nejsou zanedbatelná; když budu při zemi a třeba nové dveře odhadnu na 20.000 Kč, pak Vás neoprávněně zkásnou o 400 Kč. A pokud je to zanedbatelná částka, ať Vám ji tedy každý na schůzi jen tak věnuje, když totéž chtějí po Vás.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.