Vložil lake, 23. Březen 2010 - 9:17

K tomu už proběhly diskuse, doporučuji projít  
http://www.portalsvj.cz/…ovy-vlastnik#…  
http://www.portalsvj.cz/…pojmu-dohoda#…

Cenový výměr Ministerstva financí (aktuálně č. 01/2010) v části zabývající se nájemními byty definuje pro vztah pronajímatel-nájemce služby takto: Za služby poskytované pronajímatelem jako plnění, spojená s užíváním bytu (dále jen „služby“), se považuje vytápění, osvětlení a úklid společných prostor v domě, dodávka pitné vody, dodávka teplé vody, odvádění odpadních vod kanalizacemi, užívání výtahu, kontrola a čistění komínů, odvoz splašků a čistění žump, vybavení bytu společnou televizní a rozhlasovou anténou a případně další služby, sjednané v nájemní smlouvě.
Jak je z textu zřejmé, nejde o taxativní výčet (může být rozšířen o další položky). Pod „služby“ lze tedy zařadit i lecos jiného. Podotýkám, že SVJ není touto částí cenového výměru MF nijak vázáno (pokud nepronajímá byt).

Přeřazení nákladu na „správu“ pod skupinu „služby“ vyžaduje podle mého názoru souhlas všech vlastníků, neboť se tím ruší pojistka uvedená v § 15 odst. 1 ZoVB (podmínka „dohody“ v případě jiného způsobu rozúčtování nákladů než podle spoluvlastnického podílu). U některých položek je takové přeřazení vyloučeno (náklady na vedení účetnictví, na odměny statut. orgánu, na pořádání shromáždění ap.)

Časté jsou i případy opačné: některá ze „služeb“ je (prohlášením vlastníka, nebo stanovami, nebo rozhodnutím shromáždění) vyňata ze skupiny „služeb“ a zařazena pod „správu domu“. Příkladem budiž osvětlení ve společných prostorách (společná elektřina). Namátkou jsem vyhledal na webu pomocí GOOGLE několik prohlášení vlastníka; zdá se, že převažuje rozúčtování společné elektřiny jako nákladu na správu podle § 15 ZoVB (je tomu tak u tří SVJ ze čtyř, viz http://www.portalsvj.cz/…poctu-osob-0#…).

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.