Vložil FrantaF, 7. Březen 2010 - 9:52

Pro „Seniora“. Odpovím na Vaši otázku „Co naměří jednočidlový IRTN při střední teplotě radiátoru 30°C a při teplotě místnosti 25° a při teplotě 15°C. Kdo si na to umí odpovědět ví, že odpověď je: „stejný počet dílů a chyba měření je blízká oněm 300%“.

Pokud je teplota v místnosti 25°, byl regulátor zřejmě nastaven na 25°. Pak ovšem je výstupní teplota vody také blízko 25° a proto nemůže být při vstupní teplotě 40°, teplota v bodě měření vámi udávaných 30°, ale pohybuje se v oblasti měření asi na 36° a indikátor načítá. Je zřejmé, že načítá již dlouho, když se místnost vytopila na teplotu 25°.

Pokud je teplota místnosti 15°, je regulátor zřejmě zastaven úplně a topení netopí. Indikátor nenačítá a je zřejmé, že vzhledem k teplotě 15° nenačítá již dlouho.

Ještě dodám, že měřidlo načítá hodnoty teploty a čas (integruje). Tím jsem odpověděl na Váš klíčový argument. Píšete, že hledáte podporu ve svých názorech. Pokud nemáte pojem o základních znalostech z oblasti vytápění, nesnažte se hledat podporu svých názorů, ale získat nejdříve ve vašem domě skutečné údaje, poté kdekoliv informace, a teprve potom si na jejich základě vytvořte svůj názor. Byl jsem předsedou výboru samosprávy ještě před ustavením SVJ a na nutnost změny parametrů po zateplení jsem upozornil dodavatele sám. Dodavatel o těchto změnách bez nás totiž nemůže vědět. Sledování spotřeby tepla a kontrolu rozdělení dělám již řadu let. Umím zkontrolovat správnost rozdělení podle údajů indikátorů a přesvědčil jsem se, že přes jisté výhrady jsou výsledky našeho dodavatele vyhovující. Měříme již 12 let a ve dvou případech jsme požadovali opravu a přepočet. Chyby nevznikly v důsledku špatné metodiky, ale nespolehlivosti lidského činitele. Dodavatel s námi jednal vždy ochotně, protože jsme jasně definovaly důvody reklamace.

FrantaF

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.