Vložil lake, 27. Únor 2010 - 7:47

K Vaší konkrétní situaci:
Bance do věci celkem nic není, jde o majetek právnické osoby; Vy jej s bytem nenabýváte.

Skutečnost, že zahrada je na vedlejším pozemku, je pro věc bezvýznamná. Jsou běžné případy, kdy SVJ odkupuje od města např. parkoviště, které nepřiléhá bezprostředně k pozemku pod domem, avšak slouží jeho obyvatelům.

V katastru není pozemek zapsán jako "věcně příslušný k domu", což je logické, neboť jeho vlastník není totožný s vlastníkem domu; není tedy splněna podmínka § 121 odst. 1 Obč.Z..
Otázka kudy vede přístup je podle mne právně bezvýznamná.

Námitka, že nabytí zahrady neodpovídá § 9 odst. 1, je námitkou zásadní povahy, jak jsem psal v prvním příspěvku. Až nejvyšší či ústavní soud jednoznačně vyloží pojem "věci spojené se správou, provozem a opravami společných částí domu", pak budeme všichni vědět, co si lze pod tímto pojmem vlastně představit.

Až se stanete členem SVJ, můžete navrhnout:

  • nechat věc být,
  • obrátit se na příslušný správní soud s určovací žalobou,
  • umístit na pozemku skládací židle, stolky a slunečníky a určit jej usnesením shromáždění za "pozemek pro konání shromáždění a schůzí výboru" (využití nutno zdokumentovat fotograficky, pak to bude neprůstřelné),
  • upravit užívací právo vlastníků k pozemku smlouvou podle § 21 odst. 4 ZoVB,
  • převést pozemek do podílového spoluvlastnictví vlastníkům jednotek a zároveň jej vložit do Prohlášení vlastníka jako "pozemek věcně příslušný k domu",
  • a jistě jsou i další řešení...

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.