Vložil G.X, 5. Září 2009 - 8:34

Dobrý den, ač to nebylo jasně napsáno, předpokládám, že se jedná o situaci, kdy město je původním vlastníkem domu, který nyní rozdělilo Prohlášením na jednotky a tyto odprodává lidem.

V zákoně máte:
§ 4 (2) Prohlášení podle odstavce 1 musí obsahovat
f ) práva a závazky týkající se budovy, jejích společných částí a práva k pozemku, která přejdou z vlastníka budovy na vlastníky jednotek,
h ) pravidla pro správu společných částí domu, popřípadě domu jako celku, včetně označení osoby pověřené správou domu.

Toto určení činí původní vlastník a to před prodejem první jednotky(bytu). Je to jeho právo i povinnost (ostatně o správci rozhodoval i kdykoliv před tím)

Fakticky až od prvního shromáždění vlastníků již rozhodujete o případných změnách všichni (vlastníci) , a je to logické.

Pozn: dům nepatří SVJ. Společné části domu patří všem vlastníkům jednotek a jednotky (byty) patří vlastníkům, kteří si je koupili. Z hlediska rozhodování-hlasování: při prodeji jednotek postupně klesá městu počet vlastněných jednotek ( a tím jeho spoluvl. podíl); na prvním shromáždění tak pravděpodobně ještě bude hlasovat město jako jeden z vlastníků(pokud neprodalo ještě všechny jednotky).

Podle mého názoru je situace jasná, pouze je otázkou, proč původní vlastník zvolil jiného správce, než který tam dosud fungoval.

G.X.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.