Vložil lake, 13. Srpen 2009 - 9:15

V první části můžete mít pravdu, záleží na typu měřidla a vybavení rozúčtovatelské firmy.

  • Je-li vodoměr nebo indikátor topných nákladů v jednotce vybaven modulem pro bezdrátový dálkový odečet a rozúčtovatel vlastní příslušný komunikační přístroj, pak samozřejmě budou odpočty probíhat bez vstupu do jednotky.
  • Indikátory rozdělení topných nákladů mají už dnes možnost odečítání vlastníkem jednotky s hlášením přes telefon, email, webový formulář atd., protože zobrazují na displayi kromě náměru i tzv. kontrolní číslo (např. Siemens WHE30 i jiné). Vlastník sděluje rozúčtovatelské firmě obě hodnoty a z nich lze (pomocí speciálního software) vypočítat zda při odpočtu nepodváděl. Software poskytují výrobci jen autorizovaným rozúčtovatelským firmám po vzájemné dohodě. Neslyšel jsem ovšem o tom, že by se tento postup v ČR uplatňoval, přestože je pro vlastníky i rozúčtovatele nejpohodlnější.

Pokud takováto zařízení v domě nemáte, budete se muset smířit s běžným odečítáním v bytě, pokud na shromáždění SVJ neprosadíte svůj názor.

Ve druhé části příspěvku nemáte pravdu a společenství vaše argumenty o svépomocné montáži vodoměru nejspíše neuzná: vodoměry je rozumné plombovat pro vyloučení ovlivnění a vyměňují se vždy v celém domě za shodný typ. Pro kutilství zde tedy není místo. I zde platí: máte-li jiný názor, zkuste jej prosadit na shromáždění vašeho SVJ.

Kdybych byl váš soused, přiznal bych Vám ochotně právo hájit nedotknutelnost Vašeho obydlí s tím, že koeficient nákladů pro váš neodečtený byt bude 160% pro topení a 300% pro vodu a stočné podle vyhlášky 372/2001 Sb. Několik takových vlastníků v domě je vždy vítáno, protože přirážky naúčtované jim podle vyhlášky snížují náklady na vodu či teplo ostatním obyvatelům domu.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.