Vložil Vizi, 4. Květen 2009 - 6:41

Protože se pravděpodobně jedná o družstvo, které bylo původním vlastníkem domu, pak SVJ pochopitelně ještě nevzniklo a správu domu vykonává nadále družstvo. Takže když to rozklíčujeme, vypadá to zhruba následovně

  1. Družstvo v roce 2008 rozhodlo o revitalizaci domu, ve kterém je již 5 jednotek z 12-ti v osobním vlastnictví, ta měla být financována částečně z vlastních zdrojů (Fond oprav), na zbytek měla poskytnout úvěr Hypoteční banka, souhlas s poskytnutím úvěru tazatelka podepsala v červenci téhož roku.
  2. Hypoteční banka požadovala k zajištění úvěru zástavu nemovitosti, tedy bytových jednotek, jelikož tazatelka již hypotéku se zástavou bytové jednotky u jiné banky již má (zřejmě na pořízení bytu), bylo třeba souhlasu této banky ke zřízení další zástavy. V prosinci 2008 banka zřízení další zástavy odmítla, mezitím ovšem již v říjnu začala rekonstrukce.
  3. O nesouhlasu banky s další zástavou tazatelka informovala SBD, kde se jí dostalo odpovědi, že to není problém a nějak se to udělá. A to se skutečně stalo, na bytovou jednotku tazatelky připadla částka 370 tisíc Kč, 100 tisíc bylo pokryto z Fondu oprav, jelikož ovšem družstvo kvůli chybějící zástavě nedostalo úvěr v plné potřebné výši, a tak zbylou částku připadající na tuto bytovou jednotku zaplatilo pravděpodobně ze svých zdrojů a prostě jí tazatelce přefakturovalo k úhradě, to je těch zmiňovaných 270 tisíc.

A teď babo raď. Možností asi moc není, nejprve je zřejmě potřeba zkusit se dohodnout s družstvem na splácení, především poukázat na to, že informaci o nepovolené zástavě a tím pádem nižší výši úvěru měli, ale je otázka jestli to budou akceptovat. Pak už nezbude nic jiného, než si vzít úvěr jinde kde nebudou vyžadovat zástavní právo k nemovitosti a z toho úvěru fakturu družstvu uhradit, asi bych zkusil stavební spoření.

Nic víc mě nenapadá, ale třeba to vidím špatně

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.