Vložil Pavel, 21. Duben 2009 - 14:53

E56: Vážený pane Pavle, jakkoli Vaše názory zpravidla vítám, tady jste vedle, když obhajujete diktát menšiny.

P: Děkuji, ale neobhajuji diktát menšiny, pouze chci zajistit chod SVJ navzdory nezájmu velké části vlastníků, kteří nejsou ochotni 1 krát do roka něčeho se účastnit a něco rozhodnout, i když se jedná o jejich majetek. A chod SVJ chci zajistit navzdory špatnému ZoVB.

E56: Zřejmě jste mladý, zdravý, dobře slyšící, Váš mateřský jazyk je čeština, necestujete a správa domu Vás baví a je náplní Vašeho života.

P: Ve výboru jsem proto, že ostatní nemají čas. Já ho mám podle nich asi nekonečně mnoho. Náplní mého života správa domu určitě není, mám rodinu a jako OSVČ si musím sám vydělávat. Mé podnikání má ale výhodu, že ač původem technik, musel jsem se naučit i něco z práva a ekonomie, což ve výboru používám.

E56: Jste schopen na místě reagovat a rozhodovat se o závažných věcech v krátké chvíli bez přípravy.

P: Musím být schopen na místě reagovat, protože si o problému něco zjistím, než ho dám na program jednání. Abych vytvořil i ostatním prostor ke zjištění o čem je problém, aby nemuseli reagovat bez přípravy, pořádá náš výbor 4 schůzky v týdenním intervalu před vlastním shromážděním. I když máme 139 bytů je účast mizivá. Je to pouze o nezájmu. Když někdo nemá čas se dostavit na jeden ze 4 termínů v jednom měsíci před shromážděním, nebo na samotné shromáždění, nebo nemá čas se dotázat emailem či telefonem, který visí na nástěnce, nemá zájem (s výjimkou nemoci, velmi vysokého věku a možná ještě něčeho jiného. Ale to se snad netýká 35% členů). Naštěstí se tak nechovají všichni. Někteří, ač žijí mimo ČR, zájem mají.

E56: Pak Vám gratuluji, někteří takové štěstí nemají, a těm byste jejich práva upírat neměl.

P: Nikomu práva neupírám, vlastnictví podle Ústavy zavazuje a já po členech SVJ chci jen minimální součinnost. Aby se dostavili na shromáždění a hlasovali o svém majetku. Tím jim snad práva neupírám. Podklady mají, mohou se v předstihu zeptat co je v podkladech osobně, emailem, telefonicky. Ale často nemají zájem, protože si myslí, že vlastnictví je jen to, že jsou zapsáni na katastru nemovitostí a mohou si dělat v bytě co chtějí.

E56: Pro běžného člověka slouží jednotka v SVJ buď k užívání, nebo k pronájmu, nebo jako investice. Všechny tyto důvody vlastnictví jednotky jsou legitimní.

P: Souhlasím, pouze uvádím, že vlastnictví také zavazuje. Proto by někteří mohli projevit alespoň minimální zájem.

E56: Stanovovat termín jednání bez ohledu na časové možnosti stran mohou pouze orgány státní moci a SVJ a i těm se lze zpravidla z jednání omluvit a dohodnout jiný termín. Z jednání SVJ se omluvit nelze.

P: To se pletete. Obchodní společnosti běžně stanoví termín valných hromad podle svého uvážení a podle ObchZ. Alespoň ČEZ a Komerční banka se mnou nekonzultují, kdy mám čas na konání jejich valné hromady, ač jsem jejich akcionář. SVJ pouze dělá totéž. Termín shromáždění je pravidelně v půlce listopadu, je tedy znám rok dopředu. Jak by jste chtěl dohadovat termín při desítkách či stovkách vlastníků? To jste asi nemyslel vážně.

E56: Trvat na ústním jednání, tj. nepřipouštět písemná vyjádření stran, mají rovněž pouze orgány státní moci a SVJ.

P: Zase se pletete. Na valnou hromadu ČEZ si také nemůžete psát nějaké své nápady mimo program. Výbor se podnětům členů nebrání, celý rok jsme spolu s KK ochotni akceptovat podněty od členů, ale mnoho jich není. Ale písemně lze hlasovat pouze o předem stanovené otázce, na kterou se odpoví ano/ne. Asi jste nikdy shromáždění či valnou hromadu neřídil. Jak by jste chtěl pracovat s několikastrán­kovým písemným vyjádřením nepřítomné osoby?

Shrnuto: E56: 1. Neúčast není nezájem.

P: Většinou je neúčast nezájem, na tom trvám. Snad není problém udělit někomu plnou moc, když nemohu přijít a když vím co se bude projednávat (materiály posíláme měsíc předem) a v plné moci zavázat dotyčného k určitému hlasování.

E56: 2. Trvání na osobní účasti je nešťastné.

P: Já postupuji podle zákona. Spolu s pozvánkou dostávají členové i formulář plné moci, kdy mohou bez ověření notářem kohokoliv zmocnit, aby hájil jejich práva. Korespondenční způsob sice máme také ve stanovách, ale používáme ho jen pro kvórum 75%.

E56: 3. Trvání na ústním projednání věci je nešťastné.

P: Mechanismus projednávání materiálů pomocí „konzultací“ před vlastním shromážděním jsem uvedl. Pouze je o to minimální zájem.

E56: 4. Návrh nového ZoVB už naštěstí diktát menšiny nepřipouští.

P: Návrh ZoVB naštěstí vypouští 75%. Ale trvám na tom, že není důvod, aby nebyla připuštěna možnost náhradního shromáždění za podmínek obdobných v družstvu či a.s. Pokud někteří členové nemají zájem se o svůj majetek starat, neměli by bránit ostatním, aby se o svůj majetek řádně starali.

Hezký den!

Pavel

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.